Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vignetplicht 3500 kg

Vraag gesteld door O. Vos op 12 juli 2021

Vignet of GO-box?
Onlangs andere auto gekocht en daarmee komt de combinatie auto + caravan boven de 3500 kg toegestane maximummassa. Gelden er dan andere regels of is de vignetplicht alleen voor (trekkende) motorvoertuigen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een auto/caravan combinatie die in totaal een maximale toegestane massa mag hebben van bóven de 3.500 kg. U vraagt wat de regels dan zijn wat betreft tol zoals het vignet of GO-box.

Wat het laatste betreft moeten motorvoertuigen die zwaarder mogen wegen dan 3500 kg (te vinden op het kenteken) op de snelwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-box. Het gewone tolvignet is niet geldig voor deze gewichtsklasse. De gewichtsgrens heeft alleen betrekking op het trekkend voertuig, niet op een eventuele caravan of aanhangwagen. Met de GO-box wordt op de snelweg automatisch tol betaald per gereden kilometer. Dus in uw geval is de GO-box niet van toepassing. Een motorvoertuig tot 3500 kg (met of zonder caravan of aanhangwagen) kan dus volstaan met een Oostenrijks tolvignet die aan de grens of bij één van de ANWB winkels aangeschaft kan worden. Zie aanvullend ook het Toloverzicht Europa