Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen Distributieketting

Vraag gesteld door V. Luchtenberg op 13 juli 2021

Ik heb een Hyundai Tucson V6 2.7L uit 2006 met een kilometerstand van 168.000 Km.

In de motor schijnt een distributieketting te zitten. Nu hoor ik tegenstrijdige berichten over het al dan niet vervangen van de distributieketting.

Moet deze ketting vervangen worden, en zo ja wanneer is dat dan gebruikelijk? Klopt het dat dit een prijzige reparatie is?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt welk onderhoud er aan de distributie van uw Tucson te verwachten is.

Hyundai geeft op dat de distributieriem elke 90.000 km of 72 maanden (dat wat het eerste komt) vervangen dient te worden. Uw auto is ook nog voorzien van twee distributiekettingen (in de kop). Een distributieketting is onderhoudsarm. Dat wil zeggen dat er vooraf geen moment is vastgesteld waarop de ketting met toebehoren moet worden vervangen. Vervanging van een distributieketting gebeurt alleen als er aanleiding voor is, zoals een onheilspellend bijgeluid of motorstoringen doordat de ketting is uitgerekt.

We hebben een uitleg distributieriem op onze site. Bij een V6 is het geheel een stuk gecompliceerder maar het vervangen van de riem alleen kost niet heel veel meer tijd en binnen 2.5 uur is goed te doen.
Vaak adviseert de garage om te gelijk met de riem ook de waterpomp, de spanrol en de geleiderol te vervangen waardoor het geheel toch een kostbare reparatie wordt. 

Wanneer u twijfelt aan de conditie van de riem, of niet vast te stellen is of deze in het verleden al vervangen is, kunt u hier beter geen risico mee nemen aangezien breken van de riem gepaard gaat met grote motorschade.