Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Temperatuurmeter omhoog

Vraag gesteld door K. Bolk op 13 juli 2021

Gisteren reed ik 80 km/pu. Ineens gaat het temperatuur wijzertje helemaal omhoog, brand het lampje en brand ook het motorlampje. Klein beetje afgeremd en alles is ook meteen weer weg. Koelvloeistof nagekeken, deze was goed. Wat kan dit zijn?

Merk: Fiat
Type: Punto
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De temperatuur van uw auto liep plotseling op en u vraagt zich af wat er aan de hand kan zijn.

Gelukkig is de motortemperatuur weer teruggelopen nadat u wat vaart heeft teruggenomen. Ondanks dat er voldoende koelvloeistof aanwezig is zal er toch een andere storing zijn. Gaf de meter tijdelijk een onjuiste waarde aan of is er iets aan de hand waardoor de temperatuur echt hoog op liep? Ik vermoed dat laatste.

Om er achter te komen wat de oorzaak van de storing is, en er grote schade ontstaat, moet de auto grondig nagezien worden door een monteur. Hij kan door middel van metingen controleren of de waterpomp, de radiateur, de doorstroming en de thermostaat goed functioneren. Natuurlijk kan men dan ook controleren of de tempartuursensor en het dashboard zorgen voor een juiste weergave.
Hiervoor zou ik zo spoedig mogelijk de garage bezoeken en indien tussentijds nogmaals de temperatuur oploopt is het verstandig om de Wegenwacht te raadplegen om schade te voorkomen.