Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco voor derde keer defect in 2 jaar tijd

Vraag gesteld door op 12 mei 2021

In oktober 2018 heb ik een tweedehands Volkswagen Golf aangeschaft (bouwjaar 2013). Bij aanschaf functioneerde airco normaal.
In juli 2019 koelt de airco niet meer en wordt door de garage vastgesteld dat de druk van de koudemiddel te laag is. (aanname dat dit met 5 jaar na bouw een normale reparatie is in de levensloop).
Tweede reparatie vindt plaats in juni 2020, nadat de airco wederom niet koelt. Dit keer betreft het een defecte condensor en is het koudemiddel bijgevuld (mogelijke oorzaak is steenslag).
Nu koelt de airco weer niet en zal er voor een derde keer in bijna 2 jaar tijd een reparatie moeten plaatsvinden. De oorzaak is nog niet vastgesteld.
De reparaties hebben allemaal bij dezelfde garage plaatsgevonden.
Jaarlijks rijden wij nog geen 10.000 km.
Mijn vraag:
1. Is of kan ik de garage aansprakelijk stellen voor een slechte reparatie? Zo ja, wat is het juiste plan van aanpak met de huidige onbekende oorzaak van het defect?
2. Hoe aannemelijk is het dat een aircosysteem gezien het lage jaarlijkse gebruik zo snel/vaak defect raakt? Is de condensor van een Volkswagen Golf extra vatbaar voor defecten?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw airconditioning weigert en u vraagt zich af wat nu de beste stappen zijn.

Zolang we niet weten wat de oorzaak van het defect is kunt u de garage niet aansprakelijk stellen. Als eerste is het dus zaak om er achter te komen wat er mis is, hierna kan worden bekeken of er een verband is met eerdere defecten.
De garage zal als eerste moeten controleren of de drukken in het systeem kloppen en indien er een te lage druk is zal de garage hier de oorzaak van moeten opsporen.
Indien u zich wilt voorbereiden hebben we een stappenplan gemaakt welke u hier kunt vinden: Stappenplan onderhoud en reparatie

Ook bij weinig kilometers is jaarlijks onderhoud zeer aan te bevelen. Zie hiervoor onze onderhoudstips: Airco en onderhoud

Het aircosysteem bestaat uit zeer veel onderdelen, sommige zijn bewegend en aan slijtage onderhevig. Het zou dus zomaar kunnen dat bij uw auto nu een heel ander onderdeel defect is zoals de compressor of een leiding lekt waardoor koudemiddel ontsnapt.
De condensor zit op een zeer kwetsbare plaats, dat komt omdat hij in de luchtstoom zit en hierdoor redelijk open gemonteerd moet worden. Dat is niet typisch voor de golf maar bij elke auto is dit het geval: Airconditioning

 

Bekijk eventeel ook ons stappenplan bij Klachten na aankoop