Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fijnstoftoeslag MRB

Vraag gesteld door op 27 december 2019

Heb voor mijn volvo van augustus 2005 bericht ontvangen van de belastingdienst dat ik de fijnstoftoelag moet aan betalen. In februari 2008 heeft volvo een (retro-)roetfilter met subsidie geplaatst. Merk roetfilter: Volvo en type roetfilter: PRS V 02 en Tgk.nr. 43210016-00. Kopie rekening en gegevens van de roetfilter heb ik ontvangen van volvo-dealer X te Harderwijk.

Ik heb een brief geschreven naar de RDW om de registratie van mijn auto aan te passen en de belastingdienst te informeren hierover zodat de auto niet belast wordt met de fijnstoftoeslag. het antwoord van RDW is dat in de typegoedkeuring al rekening is gehouden met een eventuele af-fabriek roetfilter voor het bepalen van de waarde en dat de vermindering van de uitstoot die een retrofilter tot gevolg zou hebben, er niet voor zorgt dat deze onder de geldende norm van fijnuitstoot komt. Ik snap dit niet.

Ik wil u dan ook vragen of het antwoord van RDW wel juist is want Volvo-importeur zegt dat bij de type-goedkeuring van mijn Volvo geen rekening gehouden is met een eventuele roetfilter daar deze niet gemonteerd is. Verder wil ik u vragen of de ANWB haar lobby in Den Haag wil inschakelen voor de eigenaren met auto's waar de roetfilter nadien is geplaatst om de fijnstoftoeslag NIET te hoeven te betalen want deze goedgekurde roetfilter is geplaatst. Een kopie van de brief van de RDW kan ik u doen toekomen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft bericht gekregen van de Belastingdienst over de fijnstoftoeslag voor uw auto met dieselmotor uit 2005. U heeft bericht gekregen dat het plaatsen van een retrofit roetfilter er niet voor zorgt dat de uitstoot van fijnstof onder de geldende norm komt.

Het antwoord van de RDW is correct. Een retrofit roetfilter is een half open filter die slechts een gedeelte van de roet afvangt. Met een goed werkend retrofit roetfilter is een fijstofuitstoot te halen van 0.025 gr/km. De norm voor de fijnstoftoeslag MRB ligt op 0.005 gr/km wat uitsluitend met een af-fabriek (gesloten) roetfilter haalbaar is.

Op onze website vindt u informatie over de fijnstoftoeslag MRB.

Eigenaren van een personenauto of bestelauto met een dieselmotor zónder af-fabriek roetfilter en een fijnstofuitstoot van meer dan 5 milligram per kilometer krijgen volgend jaar te maken met een verhoogde motorrijtuigenbelasting. Per 1 januari voert de Rijksoverheid de 'fijnstoftoeslag MRB' in, in de volksmond beter bekend als de roettaks.