Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs B met caravan

Vraag gesteld door op 26 november 2019

Mijn Kia Carens, heeft een maximaal toegestaan gewicht van 2140 kg. Met enkel rijbewijs B mag ik dus maximaal 1360 kg geremd trekken. Mijn auto mag echter max 1300 kg trekken. Ik ga een nieuwe caravan kopen en wil het maximaal toelaatbare technisch gewicht laten verhogen naar 1500 kg.

Dit mag ik met mijn auto en met enkel rijbewijs B niet trekken aangezien de totale maximale massa dan boven de 3500 kg uitkomt. Ik wil daarom de maximaal toegestane massa op 1300 kg zetten (terwijl het technisch toelaatbare gewicht max 1500 kg is) zodat ik met mijn rijbewijs B de combinatie gewoon kan trekken en eventuele onduidelijkheden voorkom in het buitenland. Kan dit en zie ik zaken over het hoofd?

Caravan betreft een LMC Sassino 470 K. Massa rijklaar gewicht van caravan betreft ca 989 kg en het standaard technisch toelaatbaar gewicht is 1200 kg. Ik wil dit technisch toelaatbare gewicht dus laten verhogen naar 1500 kg met het oog op de toekomst. Op het kenteken bewijs van de caravan wil ik zetten dat de maximaal toegestane massa 1300 kg is.

1300 kg mag mijn auto maximaal trekken en het maximale gewicht van mijn auto plus de maximale geremde trek massa van 1300 kg komt onder de 3500 kg. Volgens mij mag ik de combinatie zoals omschreven dan met enkel rijbewijs B rijden.

  1. Maximale toegestane gewicht auto is 2140 kg.
  2. Maximale technisch toelaatbare massa caravan is 1500 kg.
  3. Maximale toegestane gewicht van caravan wil ik zetten op 1300 kg. Dit gewicht is tevens het maximale gewicht wat ik geremd mag trekken met mijn auto.
Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent van plan een LMC Sassino 470 K aan te schaffen, het gewicht laten verhogen naar 1500 kg in verband met de toekomst en het gewicht vervolgens te laten verlagen bij de RDW, in verband met uw rijbewijs.

U ziet qua berekening en mogelijkheden inderdaad niets over het hoofd, ook met het oog op de toekomst en een eventuele andere auto. Uw Kia Carens 1.6Gdi mag maximaal 1300 kg trekken en dat kan inderdaad met het B rijbewijs.

Zoals u in onze caravantrekker kunt zien, is de combinatie qua gewichtsverdeling een veilige combinatie. Toch zit er aan deze combinatie wel een flinke kanttekening.

Het maximale hellingspercentage ligt maar op 8% en zeker bij 80/90 km/u zal uw Kia Carens moeite hebben de combinatie op tempo te houden. De 1.6GDI is niet een heel erg krachtige motor, die voor het rijden met een caravan, vooral qua koppel te kort komt. U moet er dus op rekenen dat u de motor flink op toeren moet houden en regelmatig één of meerdere versnellingen terug moet schakelen. Echt goed anticiperen dus.

Blijft de route vooral vlak dan lukt het wel maar een flinke bergpas nemen raden we niet aan met deze combinatie. Ook met snelweghellingen of een steile toegangsweg tot bijvoorbeeld een camping, zal de combinatie moeite hebben.