Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzones

Vraag gesteld door H. Hermans op 3 mei 2019

Kan ik in Frankrijk de route du soleil nog reiden met mijn 11jaar oude diesel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met een 11 jaar oude diesel nog de Route du Soleil kunt nemen.

In het departement Drôme (onder meer de steden Valence en Nyons) geldt een tijdelijke milieuzone (ZPA): bij aanhoudende extreme luchtvervuiling is de milieusticker verplicht. Na twee dagen mogen alleen voertuigen met een vignette Crit’Air 0 t/m 3 rijden. Houdt de extreme luchtvervuiling lang aan, dan kunnen nog meer categorieën onder het rijverbod vallen.

De milieuzone kan het gehele departement Drôme beslaan of een deel ervan. Let op: de A7 (autoroute du Soleil) loopt door Drôme en kan in geval van extreme luchtvervuiling ook tot de tijdelijke milieuzone behoren.

Uw diesel zou als het goed is voor vignette Crit’Air 2 in aanmerking moeten komen en na twee dagen dus toegelaten worden. Maar alléén bij aanhoudende extreme luchtvervuiling is de milieusticker verplicht.

UPDATE:

De milieumaatregelen in Frankrijk zijn vanaf juli 2019 aangescherpt. Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent, of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Om niet voor verrassingen te komen staan, raden we u aan om een milieusticker aan te schaffen. De kosten zijn niet hoog en de sticker blijft geldig (voor het betreffende kenteken).

Op onze website kunt u meer (en de meest actuele stand van zaken) lezen over de milieuzones in Frankrijk.