Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker Duitsland

Vraag gesteld door Drupsteen op 3 mei 2019

Ik reis deze zomer via Duitsland en Denemarken naar Zweden. Ik ga bij Emmen de grens over. Heb ik een milieusticker Duitsland nodig (of wellicht voor de andere genoemde landen)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u opweg naar Denemarken en Zweden via Duitsland een milieustickre nodig heeft.

Voor Duitsland is dat alleen van toepassing wanneer u naar één van de standscentra wilt waar een milieuzone geldt. Bent u gewoon op doorreis via Duitsland is een stickre niet van toepssing. Zie aanvullend deze pagina over Milieuzones in Duitsland met ook de betreffende steden.

Voor Denemarken geldt: buitenlandse campers, bussen, vrachtwagens e.d. van meer dan 3500 kg, die door de milieuzones van de grotere Deense steden rijden, moeten voorzien zijn van een EcoSticker.

Voor Zweden geldt: om het autoverkeer in de binnenstad van Stockholm en Göteborg te beperken is in deze steden een 'congestion tax' ingevoerd. In de weekeinden, op feestdagen en in de maand juli hoeft er geen tax betaald te worden.
Wijze van heffen: van ieder motorvoertuig dat tussen 6 uur (Stockholm 6.30 uur) en 18.30 uur het centrum van de steden in- of uitrijdt, wordt het kenteken gefotografeerd (alleen op weekdagen). Stoppen is niet nodig. Vervolgens krijgt de eigenaar een rekening thuisgestuurd.

Zie aanvullend ook Milieustickers en milieuzones in Europa