Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom is er zo'n groot prijsverschil in LPG

Vraag gesteld door Jokerenn op 4 januari 2018

Ik rijd op LPG. Van de week was ik bij een Texaco pomp waar ik bij het tanken merkte dat ik er 87,9 cent per liter moest betalen. Alleen bij het tanken zelf was een prijsopgave te vinden, nergens anders. Ik heb direct mijn tankbeurt onderbroken want dit vond ik een ongehoord prijsverschil. Eerder die week had ik getankt voor 64,9 cent en later zag ik een prijs van 61,5 cent. Een verschil van enkele centen tot 10 cent valt te verdedigen, maar ruim 26 cent??? Mijn vraag is of dit zomaar mag. Zeker als je die hoge LPG prijs, in tegenstelling tot de andere brandstoffen, nergens laat zien, tot je gaat tanken. De Texaco medewerkster op het benzinestation had veel begrip voor mijn standpunt. Ze kreeg vaker die klacht en had haar standaard antwoord om de klacht neer te leggen bij het hoofdkantoor dan ook rap klaar. Dat heb ik dan ook maar gedaan. Als antwoord kreeg ik een niet-werkende link naar uw ANWB site, tanken met voordeel. Ja, 5 cent goedkoper. Daarmee blijft het prijsverschil te hoog en bij de concurrent krijg ik ook 5 cent op de toch al goedkope prijs.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U constateert een prijsverschil van ruim 26 cent in de literpijs bij verschillende aanbieders van LPG. Dat is veel voor een brandstof waarvan de landelijke gemiddelde adviesprijs vandaag op 70,6 cent per liter ligt. Het prijsverschil kan echter nóg groter zijn, want de goedkoopste Texacopomp vraagt 59,9 cent per liter, de duurste zit op dit moment op 1,04. Een verschil van 44,1 cent!

Zo'n prijsverschil is toegestaan. Tankstations zijn ook niet verplicht om hun brandstofprijzen met een bord aan de kant van de weg te publiceren. Gelukkig zijn de prijzen voor automobilisten wel transparant, onder andere door mobiele apps, zoals ANWB Onderweg.

In de app vindt u gemakkelijk de goedkoopste pomp in uw regio. Ook zijn de stations die deelnemen aan ANWB Tanken met Ledenvoordeel snel te vinden. Na registratie ontvangt u 5 cent korting op de pompprijs bij een bemande pomp als u met de ANWB Visa Card betaalt. Bij onbemande tankstations is de korting 3 cent per liter.

Meer weten over brandstofprijzen? Lees de Nationale Tanktest in de Kampioen van december 2017.