Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlagen maximum massa caravan op kenteken via RDW mogelijk?

Vraag gesteld door rebertus op 18 juli 2016

Mijn lege caravan weegt 1040 kg. max. totaal massa gewicht vlgs kenteken 1300kg. Is het mogelijk via RDW massa gewicht te laten verlagen naar bijv. 1200kg.

Een nieuw door mij aan te schaffen auto kan die dan gemakkelijk trekken. Ik hoef dan weer niet zo'n grote sterke auto te kopen maar wel eentje die gemakkelijk 1200 kg kan en mag trekken.

1040 plus 160 kg extra's dus max. 1200 kg zou ik mij goed mee kunnen redden.

Hoor graag van u.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om bij de RDW de maximaal toelaatbare massa van uw caravan te verlagen.

Het verlagen van de maximaal toelaatbare massa van uw caravan kan probleemloos bij de RDW. Dit betreft een administratieve handeling.

 


***

 

 

 

Reactie van Frank Clavaux:
De vraag is of het wel nodig is om het maximale toegestane gewicht te verlagen. De gewichten hoeven niet per se gelijk te zijn.

U kunt gerust uw caravan, die beladen mag worden tot 1300 kg, achter een auto hangen die maar 1200 kg mag trekken mits hij niet zodanig beladen is zodat hij boven die 1200 kg uitkomt.

Zie ook een vorige vraag

 


***

 

 

 

Reactie van FordGalaxy:
Wil toch even reageren op Frank Clavaux (al is het bijna een jaar geleden, maar om misverstanden te voorkomen) wat u stelt is niet waar namelijk de gewichten die op het kenteken staan zijn bepalend of de aanhanger nu leeg is of niet. Je mag niet met een aanhanger rijden als deze maximum belading 1300 kg is volgens kenteken ook al is deze aanhanger leeg, en de auto maar 1200 kg mag hebben.
Dus nogmaals de belading op het kenteken is bepalend en niet de werkelijke gewichten.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Toch is uw reactie niet juist. Wanneer uw auto 1200 kg mag trekken en de caravan of aanhanger mag maximaal 1300 wegen, mag de auto deze trekken mits in werkelijkheid de aanhanger niet méér weegt dan 1200 kg beladen. Het gaat dus om het werkelijke gewicht en niet wat op papier staat.

U zou ook een tweepaards paardentrailer mogen trekken zonder paarden of een grote boottrailer zonder boot. U bent pas in overtreding wanneer u het toegestane gewicht na weging heeft overschreden en niet wat het zou mogen wegen.

Voor het bepalen van het rijbewijs is het toegestane maximale gewicht auto en toegestane maximale gewicht aanhanger wél van toepassing.