Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoe oud mag een winterband zijn

Vraag gesteld door auto kapot op 28 december 2017

hoe oud mogen winterbanden zijn (hoe jaar i.v.m hard rubber)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er een maximale leeftijd is verbonden aan een winterband.

Dat is niet het geval. In de meeste gevallen zal een (winter)band vanwege slijtage aan vervanging toe zijn en is veroudering dus meestal geen reden. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen en is wat ons betreft bij een leeftijd van maximaal 10 jaar het beste van een band er wel af. De belangrijke eigenschappen van een band kunnen nadelig beinvloed worden wanneer door invloeden van buitenaf zoals UV, ozon en hoge temperaturen, wanneer de rubbersamenstelling daardoor z'n flexibiliteit verliest.

Ik wil benadrukken dat na 10 jaar banden niet onveilig zijn, maar nieuwe banden wél beter presteren, met name in situaties wanneer dat misschien ook nadrukkelijk nodig is. Overigens wordt met name in Oostenrijk wél een minimale winterbanden profieldiepte van 4 mm gehanteerd als eis. In Duitsland is dat een advies. Maar er is géén sprake van een bepaalde houdbaarheidsdatum voor (winter)banden.

Meer informatie over winterbanden, waaronder ook de regels per land, vindt u op onze website.

 

Reacties

A. de Heer

Auteur - 30 - april 2024

Bij mijn B-Max is het probleem dat de recirculatieklep zonder dat ik iets verstel open en dicht gaat. Vorige week op de A50 hoor ik aan het geluid van de luchtstroming dat de klep dicht gaat, alles was binnen de kortste tijd beslagen. Ik heb dit al vaker meegemaakt, toen heb ik het kabeltje van de stelmotor er afgehaald en de klep handmatig opengezet. ( zit achter handschoenkastje ) Ongeveer 1 maand geleden (na 2 jaar) het kabeltje weer aangesloten met het resultaat van vorige week. Bij de dealer kunnen ze niets vinden.  

Jos

ANWB Expert - 1 mei 2024

De betreffende banden zijn bijna 20 jaar oud. Bij banden die ouder zijn dan 10 jaar zal door veroudering er duidelijk sprake zijn van een bepaalde kwaliteitsterugval. Het rubbercompound verliest z'n elasticiteit en zal op meerdere fronten de band aan prestaties moeten inleveren. Alleen een zorgvuldige opslag onder bandvriendelijke omstandigheden kan de houdbaarheid van een band langer houden.

Wettelijk geldt er echter géén houdbaarheidsdatum. Dus wanneer de banden keurig aan de wet voldoen, dus met voldoende profiel en geen beschadigingen of uitstulpingen, mogen de banden gerust gemonteerd worden. Dan mag u deze banden gerust verkopen. Dus in die zin geen enkel verwijt wanneer u deze banden aanbiedt en speelt u open kaart wanneer u de productiedatum ook vermeld. Een koper zouden wij echter adviseren om bij voorkeur niet ouder te gaan dan gebruikte banden van maximaal 10 jaar.