Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe bepaal je bij mist wat 50 en 200 meter is? Is dat de afstand tot een boom of brug, of tot het felle mistlicht van de auto voor je?

Vraag gesteld door ruudkoekkoek op 13 december 2018

Mistlichten van de auto vóór mij, kan ik van veraf zien, maar als de auto geen licht voert, zie ik hem niet. Welke omstandigheid wordt nu bedoeld als ik mistlicht moet/mag voeren bij 50m voor en 200m achter? Alles wat licht geeft, is op grotere afstand te zien dan alles wat geen licht geeft. Bovendien, hoe meet ik die meters?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt naar de regelgeving voor mistlampen en hoe hiermee om te gaan.

Op de website van de Rijksoverheid staat het volgende.

Mistlicht

Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten (vóór) branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Voor het gebruik van de mistlampen vóór wordt dus geen afstand opgegeven maar wordt gesproken over zicht ernstig belemmerd.

Bij het mistachterlicht wordt wel gesproken over 50 mtr. Hier wordt bedoeld dat u bijvoorbeeld een bocht in de weg of een obstakel op 50 mtr moet kunnen zien. U hoeft dit niet op de meter na te meten. Als u twijfelt doet u het mistachterlicht gewoon niet aan, het is immers niet verplicht.