Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roadtrip met huurauto en milieuzones

Vraag gesteld door AnneloesP op 26 juni 2018

Goedenavond,

Wij gaan komende zomer drie weken rond rijden door Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Dit doen we met een huurauto. Na navraag blijkt dat wij pas op de dag van ophalen (of misschien een dag van te voren) horen welke auto we meekrijgen. Hoe werkt dit met milieustickers en termijnen voor bestellen hiervan?

Met vriendelijke groet,

Anneloes

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de milieuzones in de genoemde landen.

Voor Oostenrijk heeft u een tolvignet nodig voor op de snelwegen. Dat is niet kenteken gebonden en kunt vooraf bij één van de ANWB winkels aanschaffen of ter plaatse aan de grens. In de Oostenrijkse steden zijn nog geen milieubeperkende maatregelen getroffen die voor buitenlandse toeristen van belang zijn om te weten.

De Duitse milieusticker is wel voertuig gerelateerd en duurt 5 dagen voordat u deze na bestelling vooraf ontvangt. Dat gaat dus niet lukken. Een Duitse sticker is wel te plaatse te regelen voordat u de betreffende stad met milieuzone wilt binnenrijden. Voor alle aanvullende info over zie onze pagina Milieusticker voor stadscentra Duitsland.

De levertijd van een Franse sticker duurt 10 dagen en gaat u vooraf ook niet lukken zonder voertuig identiteit. De sticker is alleen online te bestellen en niet ter plaatse verkrijgbaar. Zie aanvullend óók waar deze permanente of tijdelijke milieuzones van toepassing (kunnen) zijn.

Italië kent ook milieuzones in diverse steden. Daar is geen eenduidige procedure voor. Dat hangt van de betreffende stad af. In sommige plaatsen geldt een geheel rijverbod, elders moet je een ontheffing vooraf aanvragen of ter plaatse eeen ticket aanschaffen. Ook dit kunt u vooraf dus niet regelen. Zie ook aanvullend Milieuzones in Italië.

Op het tolvignet voor de Oostenrijkse snelwegen na hoeft u voor de overige landen niet per se stickers, vignetten of tickets te bestellen. Dat hangt af van wat uw geplande activiteitein in het betreffende land zullen zijn. Misschien kunt u die inschatting wel vantevoren maken via de eerder vermelde verwijzingen naar de diverse webpagina's.