Milieusticker voor stadscentra Duitsland

Umweltplakette voor Duitse milieuzones

Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde "Umweltzones". Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo'n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker heeft. Deze milieustickers (Umweltplaketten) kun je online aanvragen, maar ook persoonlijk in de ANWB-winkel bestellen. De sticker wordt dan thuisgestuurd.

Nu actueel: Verbod op diesels in Duitse steden

Milieuzones

Milieusticker

 • Een groot aantal Duitse stadscentra is alleen met een milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) toegankelijk. De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven.
 • Met deze maatregel wordt beoogd het hoge fijnstofgehalte in de lucht en de luchtverontreiniging terug te brengen en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren.
 • Alle auto's, campers, bussen, vrachtwagens, op alle brandstofsoorten (zelfs elektrische), moeten binnen de milieuzones een sticker hebben. Dit geldt ook voor auto's met een buitenlands kenteken.
 • Er zijn momenteel drie kleuren stickers: groen, geel en rood. De kleur die wordt toegekend aan het voertuig, is afhankelijk van de uitstoot. De toekenning geschiedt aan de hand van het kenteken.
 • Een vierde kleur (blauw) voor zeer zuinige voertuigen wordt overwogen. De blauwe sticker zal waarschijnlijk niet eerder dan in 2019 ingevoerd worden. De invoering werd tot nu toe telkens uitgesteld. Officiële details zijn nog niet beschikbaar.
 • Let op: inmiddels wordt de rode sticker in geen enkele milieuzone meer toegelaten en de gele sticker alleen nog in Neu-Ulm.
 • Het rijden in een Umweltzone zonder sticker of met een onjuiste sticker kan een boete opleveren van € 80.
 • In het algemeen geldt, dat dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 niet meer worden toegelaten in de milieuzones.

Verkrijgbaarheid milieusticker

 • De milieusticker kan besteld worden in alle ANWB-winkels. De sticker wordt dan na circa 5 werkdagen door TÜV Nederland thuisgestuurd. Kosten vanaf € 16,95 inclusief administratiekosten. Vergeet niet het kentekenbewijs mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker. Neem in geval van een auto met dieselmotor en retrofitroetfilter (achteraf ingebouwd) de factuur mee van de inbouw van het roetfilter (in verband met typegoedkeuringsnummer van het roetfilter).
 • De sticker kan ook online besteld worden via milieusticker.nl. De kosten zijn circa € 18. De levertijd is circa 5 werkdagen.
 • De milieusticker is daarnaast verkrijgbaar bij de meeste Nederlandse GWK wisselkantoren of in Duitsland bij garages, gemeenten en TÜV-keuringsstations. Hiervoor is het kentekenbewijs van de auto nodig. Aan de hand van de gegevens (bouwjaar, gewicht, benzine- of dieselmotor) wordt bepaald welke sticker nodig is. De sticker wordt vervolgens meteen uitgereikt. De kosten voor de sticker worden bepaald door het afgiftepunt en kunnen variëren van € 5 tot bijna € 50, meer informatie en bestelmogelijkheden bij Stadt Köln.
 • De sticker moet rechtsonder (van binnenuit gezien) op de binnenkant van de voorruit geplakt worden. Het niet goed zichtbaar aanbrengen van de sticker kan een boete opleveren van € 80.

Bestel de milieusticker online

Steden met een milieuzone

 • Steden met een milieuzone zijn onder andere Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden, Wuppertal.
 • Een actuele en complete lijst met de plaatsen waar een sticker verplicht is en welke kleur, is te vinden bij de Duitse overheid (Umweltbundesamt) op umweltbundesamt.de/themen/luft/luftschadstoffe/feinstaub/umweltzonen-in-deutschland. Klik daar op de link Karte: Umweltzonen in Deutschland of Liste der Umweltzonen in Deutschland of hier op gis.uba.de/website/umweltzonen of op gis.uba.de/website/umweltzonen/umweltzonen.php om het kaartje of de lijst te bekijken.

Steden met een dieselverbod

 • Steden mogen niet alleen een milieuzone instellen maar ook verdergaande maatregelen tegen dieselvoertuigen nemen (Dieselfahrverbot).
 • Tot nu toe is dat alleen in Hamburg het geval. Er is in Hamburg weliswaar geen milieuzone, maar twee straten – de Stresemannstraße tussen de Kaltenkircher Platz en de Neuer Kamp, en de Max-Brauer-Allee in Altona tussen de Chemnitzstraße/Gerichtstraße/Julius-Leber-Straße en de Holstenstraße – zijn met ingang van 21 mei 2018 gedeeltelijk afgesloten voor dieselvoertuigen die niet aan euronorm 6 voldoen. In de Stresemannstraße geldt het verbod niet voor personenauto’s.
 • Het dieselverbod geldt ook voor buitenlandse voertuigen.
 • Er is geen sticker of vignet nodig. Het is nog niet bekend hoe de maatregel gehandhaafd zal worden.
 • Zie voor meer informatie urbanaccessregulations.eu/countries-mainmenu-147/germany-mainmenu-61/hamburg.
 • Zodra bekend wordt welke andere Duitse steden een verbod op dieselauto’s gaan invoeren, zal dat op deze pagina worden vermeld.

Vrijstelling

 • Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen buiten de regeling. Op doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland is geen milieusticker nodig.
 • Motoren, bromfietsen en snorfietsen vallen buiten de regeling.
 • Oude voertuigen met een Duits historisch kenteken hoeven geen milieusticker te hebben. Oldtimers met een buitenlands kenteken zijn ook vrijgesteld. Leg bij het parkeren in een milieuzone een kopie van het kentekenbewijs en bij voorkeur een FIVA Identity Card duidelijk zichtbaar achter de voorruit. Voorwaarden en informatie zijn te vinden op milieusticker.nl, over de FIVA Identity Card op fiva.org en fehac.nl.
 • Voertuigen waarin duidelijk zichtbaar een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit is geplaatst, zijn vrijgesteld. Ze hebben geen milieusticker nodig.

Huurauto

 • Ter plaatse gehuurde auto’s zijn veelal voorzien van een milieusticker, maar in een ander land geregistreerde huurauto’s meestal niet. Informeer tijdig bij de verhuurder. Zie ook anwb.nl/huurauto.

Informatie

Meer praktische info over Duitsland

Adressen en telefoonnummers
Auto en verkeer
Betalen in Duitsland
Douaneregels
Internet en bellen
Praktisch ter plaatse
(Reis)documenten
Vervoer in Duitsland