Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Second opinion

Vraag gesteld door Ricardo424 op 29 juni 2017

Ik heb een Audi A4 1,9 TDI uit 2001. De auto heb ik indertijd nieuw gekocht en er tot op heden 327.000 km mee gereden, altijd met veel plezier. De auto is altijd merkdealer onderhouden en heeft op tijd zijn servicebeurten gekregen. Ik ben er altijd erg zuinig op geweest en dat is te zien ook, ik krijg regelmatig complimenten over de staat waarin de auto verkeert. Begin dit jaar toen de auto gekeurd moest worden ben ik voor het eerst naar een lokale garage gegaan (lid van de Bovag). Die belde mij later die dag dat de de auto was goedgekeurd maar dat de koppeling vervangen moet worden. Dat zou wel een dure grap worden, bij elkaar toch wel rond de € 2.000. Ik heb daar met mijn echtgenote over overlegd, of we dat nog zouden doen, maar omdat we zo aan de auto gehecht waren, hebben we toch maar akkoord gegeven op de reparatie. Twee weken geleden hoorde ik op weg naar huis een raar geluid dat ik nog nooit eerder had gehoord. Ik vertrouwde het niet en heb de auto op de vluchtstrook gezet. Ik heb de wegenwacht gebeld die mij heeft weggesleept naar een veiliger lokatie. Daar bleek dat de auto met geen mogelijkheid in zijn versnelling kon worden gezet. Ik heb de auto laten transporteren naar de garage die de laatste reparatie heeft uitgevoerd. Daar staat hij nu al 2 weken en na veel aandringen van mijn kant (we hebben het zo druk) is deze begin deze week op de brug gezet, maar veel gebeurde er niet. Ook geen telefoontje met een update of zo. Mijn echtgenote is er vanmiddag maar eens langs gegaan en zag dat de versnellingsbak op de grond lag. Haar werd geantwoord dat die zou moeten worden vervangen. Nu is het zo dat sinds de reparatie is uitgevoerd ik vloeistof onder mijn auto zag liggen. Ik ben nog een keer naar de merkdealer geweest voor een zzomerbandenwissel en heb gevraagd of ze eens wilden kijken of ze iets zagen lekken. Dat was niet het geval verzekerden ze mij, waarop ik was gerustgesteld. Nu vrees ik dat de versnellingsbak vloeistof langzaam is weggelopen, waardoor mijn bak in de soep is gedraaid. Zou het kunnen dat dat verband houdt met de reparatie die ik indertijd heb laten uitvoeren? De garage is niet erg toeschietelijk mij tegemoet te komen, ondanks dat er nog garantie op de laatste dure reparatie zit. Zij stellen vrij simpel dat ik pech heb gehad en dat dit keer de versnellingsbak aan de beurt was. Achteraf denk ik dat het komt dat het terug monteren van de bak op onoordeelkundige wijze is gedaan. De garage wil wel wat doen als ik een nieuwe auto bij ze koop, maar mijn vertrouwen is inmiddels tot het nulpunt gedaald. Wat zouden jullie mij adviseren? De strijd aangaan met deze garage of mijn verlies nemen? (en nooit meer met dit soort beunhazen in zee gaan).

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto voor reparatie aangeboden aan een Bovag garage. Daar is de koppeling gerepareerd. Na deze reparatie bemerkte u dat er vloeistof onder de auto lag. Twee weken na de reparatie bleek de versnelling defect te zijn. De auto staat nu wederom bij de garage. U vraagt zich af hoe u kunt handelen.

Het is mogelijk dat er een verband bestaat tussen de reparatie aan de koppeling en de problemen met de versnellingsbak. U zou dit bij de garage moeten aangeven. De garantie betreft alleen de eerder uitgevoerde werkzaamheden. De reparatie aan de versnellingsbak valt daar niet onder.

Er zal onderzocht moeten worden wat de oorzaak is van het defect aan de versnellingsbak. U zult moeten bewijzen dat dit het gevolg is van een fout van de garage zelf. Is dat niet het geval dan kunt u de kosten van herstel niet verhalen.

Ook is de vraag of u de lekkage heeft gemeld. Mogelijk had tijdig melden het gebrek kunnen voorkomen, als dit tenminste met de versnellingsbak te maken heeft gehad. Als dat het geval is is dat van invloed op de vraag of de garage aansprakelijk is.

Overlegt u met de garage voor een eventueel onderzoek. De kosten hiervan zijn in eerste instantie voor u. U kunt de kosten verhalen als blijkt dat de garage inderdaad deze schade heeft veroorzaakt door een onzorgvuldige of verkeerde reparatie.

Komt u er niet uit met de garage dan zou u deze zaak voor kunnen leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen (www.sgc.nl )

Of u uw verlies moet nemen of niet hangt uiteindelijk van de oorzaak van het gebrek aan de versnellingsbak af.

Voor de wijze waarop u de garage aan kunt spreken verwijs ik u naar ons stappenplan reparatie en onderhoud.