Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervoer van 3 kinderen in Volkswagen Golf uit 2001

Vraag gesteld door PieterTGB op 17 juli 2017

Binnenkort wordt ons derde kindje geboren en nu vragen we ons af hoe we onze drie kinderen veilig kunnen vervoeren in onze Volkswagen Golf (2x een 3 punts gordel aan beide raamkanten van de achterbank en een heupgordel in het midden van de achterbank). We hebben dan dus een maxicosi, een stoeltje voor ons dochtertje van bijna 3 jaar (boven de 15 kg) en een stoeltje/zitverhoger voor onze zoon van bijna 5 jaar nodig. Het zou heel fijn zijn als we advies kunnen krijgen welke stoeltjes/zitverhogers we zouden kunnen aanschaffen. Alvast veel dank.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het veilig vervoeren van drie kinderen op de achterbank van een VW Golf.

U moet er rekening mee houden dat het per definitie lastig of wellicht onmogelijk gaat worden drie kinderen in een kinderbeveiligingsmiddel op de achterbank van een Golf te krijgen. De breedte van het voertuig zou weleens onvoldoende toereikend kunnen zijn. Er is echter wel een uitzonderingsregel:

"Kinderen van 3 jaar en ouder mogen een autogordel gebruiken in plaats van een kinderbeveiligingssysteem als er op de desbetreffende zitbank al twee kinderbeveiligingssystemen zijn aangebracht en in gebruik zijn, waardoor er geen plaats meer is voor een derde zitje. Dit kind mag niet zonder kinderbeveiligingssysteem op de voorbank worden vervoerd". 

Uw oudste kind op de achterbank midden achterin zou dus op deze wijze vervoerd mogen worden waardoor er mogelijk wel voldoende ruimte beschikbaar komt. Ik kan me voorstellen dat u echter de voorkeur heeft voor het vervoer mét kinderbeveiliginsmiddel. Het probleem blijft echter de heupgordel. Moderne kinderbeveiliginsmiddelen zijn voor montage aangewezen op een driepuntsgordel zoals ook in de instructie van de fabrikant wordt vermeld. U zou dus best voor een zitverhoger (met rugleuning) of booster (zonder) kunnen kiezen maar de optimale veiligheid is wel op basis van het gebruik van een driepuntsgordel.

Voor het beste kinderbeveilingsmiddel zie onze test.

Let op: bovenstaande heeft betrekking op het vervoeren van kinderen in Nederland. Deze regels zijn niet overal gelijk. Kijk voor een bezoek aan het buiteland naar de regels (zie ''verkeersregels") van onze landeninformatie.

 


***

 

 

 

Reactie van PieterTGB:

 

 

Beste Jos van der Drift,
Hartelijk dank voor je snelle antwoord. Heb nog een aanvullende vraag: is het dan niet een veiligere optie om ons oudste kind op de bijrijdersstuuur te laten zitten op een zitverhoger met achterleuning en dat een van ons zich tussen de maxicosi en het kinderstoeltje wurmt op de achterbank?
Alvast veel dank. 
Vriendelijke groeten,
Pieter

 


***

 

 

 

Reactie van PieterTGB:

 

 

Beste Jos van der Drift,
Hartelijk dank voor je snelle antwoord.
Heb nog een aanvullende vraag: is het dan niet veiliger als we ons oudste kind van dan net 5 jaar op een zitverhoger met rugleuning op de bijrijdersstoel vervoeren en dat een van ons zich op de achterbank wurmt tussen de maxicosi en het andere kinderstoeltje?
Alvast veel dank.
Vriendelijke groeten,
Pieter

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:

 

 

De oudste op de bijrijdersstoel in kinderbeveiligingsmiddel is een goed alternatief. Met een aanwezige passagiersairbag de stoel bijvoorkeur wel in de achterste stand. Met een volwassene middenachterin wordt het misschien ook best krap maar als het past kan en mag het zo.