Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Naheffing administratiekosten verkeersovertreding buitenland

Vraag gesteld door hvdbanwb op 29 mei 2018

Ik heb onlangs in Italië met een huurauto twee boetes gekregen, één voor te hard rijden en één voor het rijden in een zone in Lecce waar ik blijkbaar niet in mocht (een soort milieuzone, begrijp ik). De boetes zelf moet ik nog thuis krijgen, maar de autoverhuurder rekent mij wel al twee keer 50 euro administratiekosten voor de afhandeling ervan. Het staat inderdaad in het verhuurcontract dat het bedrijf dit mag doen. Maar ik vroeg me toch af of zo'n bepaling wel rechtsgeldig is. De huur van de auto was erg laag, misschien is dit een manier om dat te compenseren?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt in Italië een auto gehuurd. Daarmee hebt u twee boetes gekregen. Het autoverhuurbedrijf brengt u alvast twee maal 50 euro aan administratiekosten in rekening voor de afhandeling van de boetes. U vraagt zich af of dat mag.

Bij de beantwoording van deze vraag ga ik er vanuit dat de boetes nog niet ter plaatse betaald zijn maar dat u enkel een kennisgeving hebt gehad toen u de overtredingen begaan hebt.

Een verhuurbedrijf mag in dat geval inderdaad administratiekosten in rekening brengen. Als u een overtreding begaat met een huurauto krijgt de verhuurmaatschappij de opdracht om uw gegevens te verstrekken. Daarna wordt de boete naar uw huisadres gestuurd. Vandaar dat het in dergelijke gevallen gebruikelijk is dat er administratiekosten in rekening worden gebracht.

Meer informatie over verkeersboete uit Italië vindt u op onze website.***

Reactie van hvdbanwb:

Ik heb een vervolgvraag over bovenstaande kwestie. Ik heb de administratiekosten van het autoverhuurbedrijf betaald. Over de boetes zelf heb ik vanuit de Italiaanse overheid / justitie nog niets vernomen. Ik heb begrepen dat het ook maanden kan duren voordat ik iets hoor. Stel nu dat ik die boetes helemaal niet opgelegd krijg, hoe zit het dan met die administratiekosten van het verhuurbedrijf? Kan ik die terug claimen?***

Reactie van Henny van den Bergh:

Als u geen boete ontvangt dan is het niet mogelijk om de administratiekosten aan het autoverhuurbedrijf terug te vragen. Het verhuurbedrijf heeft immers de gegevens verstrekt. Hiervoor mogen zij kosten in rekening brengen.