Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine- of dieselauto als caravantrekker

Vraag gesteld door Jan5441 op 1 april 2018

Ik rijd nu in een Audi A3 1.6 TDI met daarachter een caravan met een leeggewicht van 930 kg. Gezien het rumoer rond dieselauto's zal de volgende auto zeer waarschijnlijk een benzineauto worden. Hoe verhoudt een benzineauto zich tot een dieselauto voor wat betreft trekkracht? Het verbruik met mijn dieselauto ligt nu rond 1:11,5, dus niet onverdienstelijk. Zijn dergelijke cijfers ook te halen met een benzineauto?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de auto als caravantrekker: Diesel of benzine?

Een benzinemotor met turbo of compressor komt wat trekkracht betreft aardig overeen met een turbodiesel; de motoren genereren veel trekkracht, ook wel koppel genoemd. Dat zijn de Newtonmeters (Nm) die u in de specificaties terugvindt. Bovendien komt die trekkracht al bij een lager toerental vrij, in tegenstelling tot 'ongeblazen' benzinemotoren. Om de prestaties bent u dus niet overgeleverd aan een diesel.

Ik neem aan dat het verbruik dat u realiseert mét caravan is. Dat gaat u met een benzinemotor niet halen. Het meerverbruik is een hogere kostenpost die u moet incalculeren, maar daar staat een lagere afschrijving tegenover. De restwaarde van dieselauto's staat al een tijd onder druk door strengere regels voor diesels en de negatieve berichtgeving (milieuzones etc.) rondom diesels.