Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is levensduur van versnellingsbak?

Vraag gesteld door Len Oud op 16 juli 2018

4 jaar geleden een auto gekocht bij een merkgarage. Binnen een paar maand na aankoop hoorde ik een schurend geluid in de motorkap. Het bleek de versnellingsbak te zijn, de garage heeft deze op haar kosten gereviseerd. Nu 4 jaar later is de versnellingsbak helemaal kapot en vraagt de garage bijna 4000 euro voor een nieuwe. In totaal is er circa 120.000 km mee gereden waarvan ik circa 50.000 km in afgelopen 3.5 jaar na revisie. Geen caravan achter de auto gehad, geen bergritten en zeker geen ‘sportieve rijder’. Wat is een redelijke levensduur van een versnellingsbak en is het redelijk dat de garage de kosten voor een nieuwe versnellingsbak volledig bij de klant legt na minder dan 50.000 kilometer na een revisie?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De versnellingsbak van uw auto is 4 jaar geleden gereviseerd. Na 50000 km is deze versnellingsbak kapot. De kosten komen voor uw rekening. U vraagt of dat redelijk is.

Bij de revisie heeft u waarschijnlijk een garantie gekregen Is de garantie al verstreken, dan kunt u nog altijd een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van een gereviseerde versnellingsbak, althans van de onderdelen die zijn gereviseerd. Hierbij wordt wel gekeken naar gebruik, onderhoud en het gebrek zelf.

Het gebrek moet vanaf de aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek na deze zes maanden dan zal in ieder geval moeten worden aangetoond dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden

In uw geval betreft het een gereviseerde versnellingsbak van 3,5 jaar oud. Daarbij kunt u zeker aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. De vraag is nog wel wat de oorzaak is van het feit dat de versnellingsbak weer problemen geeft. De oorzaak moet zijn gelegen in de gereviseerde onderdelen zelf. Ligt de oorzaak in andere onderdelen, dan hangt het van de gebruikelijke levensduur van die onderdelen zelf af of u nog iets kunt richting de verkoper.

U kunt de verkoper aanspreken op grond van het feit dat u van een gereviseerde versnellingsbak een langere levensduur mag verwachten Het zou redelijk zijn als de verkoper een (aanzienlijk) deel van de kosten op zich zou nemen.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.