Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe slim zijn die hulpsystemen in de auto eigenlijk?

Vraag gesteld door DurfTeVragen op 1 november 2018

Je kunt tegenwoordig allerlei rijhulpsystemen op de auto krijgen. Hoe slim zijn ze eigenlijk en kun je daarop vertrouwen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Hierover heeft onze stagiair Florian een leuke video gemaakt:

In de video laat hij de automatisch fileparkerende Ford Fiesta zien. Achterwaarts inparkeren is voor veel automobilisten een ongemakkelijke verrichting. Dan is Active Park Assist een uitkomst. De auto parkeert zichzelf in. Je bedient nog steeds zelf de aandrijving en het remmen van de auto, maar sturen gaat vanzelf.

Daarnaast zijn er rijhulpsystemen die de bestuurder helpen om ongevallen te voorkomen. Ze geven bijvoorbeeld een seintje als de auto buiten de lijntjes gaat, of remmen automatisch af als er door de meekijkende sensoren of camera(s) een obstakel wordt waargenomen. De systemen zijn er ter ondersteuning, niet ter vervanging van de normale rijtaken van de bestuurder.

Bestuurders van nieuwe auto's zijn niet altijd bekend met de systemen, zo bleek uit een onderzoek in 2017. Daaruit bleek dat de systemen uit onbekendheid vaak niet ingeschakeld staan.

Technologische ontwikkelingen in auto's spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers, zo onderschrijft ook de ANWB. Vandaar dat die in augustus 2017 in samenwerking met Bosch een evenement organiseerde, waarbij 65 leden kennis konden maken met (de werking van) verschillende rijhulpsystemen.