ANWB-leden testen rijhulpsystemen

ANWB en Bosch organiseren speciaal evenement rond moderne veiligheidsuitrusting

Op zondag 27 augustus vond in Rosmalen de Safe Car Experience plaats. Onder die naam boden Bosch en de ANWB vijfenzestig ANWB-leden de gelegenheid om zelf te ervaren hoe de nieuwste rijhulpsystemen werken.

Het zal je maar gebeuren: je rijdt langs een rijtje geparkeerde auto’s, wanneer er plotseling een kind oversteekt. Eén moment van onachtzaamheid en de gevolgen zijn niet te overzien. Gelukkig wordt er door autofabrikanten hard gewerkt aan speciale techniek om dit soort gevaarlijke situaties te ondervangen.

Noodremsystemen - al dan niet met voetgangersherkenning -  zijn nog betrekkelijk nieuw, maar konden op een afgesloten testterrein in Rosmalen al worden beproefd. Er vonden twee verschillende demonstraties plaats. Bij de een werd een botsing met een andere personenwagen voorkomen, bij de ander verhinderde de testauto een aanrijding met een pop zo groot als een kind.

Controle uit handen

In beide gevallen werd de deelnemende leden gevraagd niet in te grijpen, maar op de veiligheidstechniek te vertrouwen. Het viel de meeste mensen niet mee de controle uit handen te geven, maar na afloop van de demonstratie was iedereen overtuigd van het nut van dit soort hulpsystemen.

Tijdens een oefening op de openbare weg bleek, dat je met dit soort techniek aan boord niet zomaar achterover kunt leunen. De ANWB leden gingen op pad in auto’s die waren voorzien van adaptieve cruise control, een hulpsysteem waarbij niet alleen een vaste snelheid wordt gereden, maar ook een vooraf ingestelde afstand tot de voorganger wordt aangehouden.

De testpersonen waren net in een ‘treintje’ onderweg, toen een voorrangskruising opdoemde. De testauto’s bleken met veel rekening te houden, maar niet met de verkeersregels. Om een botsing met verkeer van rechts te voorkomen, moesten de leden alsnog zelf ingrijpen.

Een laatste oefening vond opnieuw op het afgesloten testterrein plaats, waar de deelnemers aan den lijve konden ondervinden hoeveel verschil het maakt wanneer je auto is voorzien van ESP. Dit stabiliteitsprogramma, dat het uitbreken van de auto moet tegengaan, is sinds 2014 verplicht op iedere nieuwe personenauto.

Onder de deelnemende ANWB leden is een enquête gehouden over rijhulpsystemen, waarvan de uitkomst later dit jaar zal worden gedeeld. De Safe Car Experience werd door de respondenten alvast gewaardeerd met een 8,4.

Bekijk ons videoverslag van de Safe Car Experience


Meer informatie

Dit is niet de eerste keer dat de ANWB hulpsystemen in de praktijk test. Lees meer over onze eerdere ervaringen met moderne veiligheidsuitrusting.

Lees meer over de beschikbare rijhulpsystemen in personenwagens

Lees meer over de zelfrijdende auto