Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat houdt euro 6d temp in?

Vraag gesteld door Audi A6 op 24 mei 2018

Geachte heer mevrouw,

Ik ben aan het rondkijken voor een jonge (1 jaar oud) V90, A6 Avant of 520d touring. Op de duitse test weisite wordt tegenwoordig de nieuwe Euro 6 D temp genoemd, welke van september volgend jaar voor nieuwe auto's geld. De nieuwe norm is kennelijk gebaseerd op de nieuwe WLTP (of C) test cyclus. Zie bijgaande de duitse ADAC https://www.adac.de/der-adac/rechtsberatung/fahrzeugkauf-und-verkauf/abgasskandal-dieselthematik/test-euro-6-temp/

Uiteraard kunt u natuurlijk niet in een kristallen bol kijken maar wat is jullie inschatting? Is het aan te bevelen een (oude) Euro 6 diesel te kopen, of kom ik daarmee binnenkort geen enkele binnenstad (Hamburg) mee binnen?

Verneem graag van u.

Met vriendelijke groet, 

Harry Laurent (lid)

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Nieuwe emissienorm
Euro 6D Temp is een nieuwe emissienorm. De norm omvat de WLTP (Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure) en de on-road RDE (Real Driving Emissions) test.

Gebiedsbeperkingen
Het is aannemelijk dat er in de nabije toekomst nog meer milieuzoneringsmaatregelen komen. Dit betekent dat vooral dieselrijders met gebiedsbeperkingen rekening moeten houden. Slechts voor de nieuwste generatie diesels (die voldoen aan euro 6d temp) lijkt de kans op rijverboden in binnensteden klein. Een nieuwe diesel die aan de meest strenge milieuklasse weet te voldoen zal dus niet heel gauw in milieuzones geweerd worden.