Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Buitenlands kenteken voor mijn auto na emigratie

Vraag gesteld door Simon de H. op 19 november 2017

Sinds vandaag ben ik uitgeschreven bij de BRP. Ik leid een nomadisch bestaan, d.w.z. ik pas op huizen en verblijf op verschillende plekken in Europa. Nooit langer dan twee maanden, nooit korter dan twee weken. Deze levensstijl bevalt me erg goed en om aan de wet te voldoen (niet langer dan 6 of 8 maanden slapen op hetzelfde adres) heb ik me uitgeschreven.

Ik heb nog wel een auto met Nederlands kenteken, bouwjaar 2005. Ik heb op Internet gelezen dat ik een Gambiaans of Andorraans kenteken kan aanvragen (overigens zonder dat ik er heen hoef). De site waar ik dit op had gelezen, kan ik helaas niet meer terug vinden.

Dus wat ik het liefst wil, gegeven dat ik nergens ben ingeschreven:
* Geen wegenbelasting of MRB hoeven betalen
* Wel regelmatig in NL kunnen rijden
* En daarmee dus niks illegaals doen

Ik kan mijn NL kenteken elk jaar schorsen, dan hoef ik mijn auto niet uit te voeren en kan ik, als ik hem ooit verkoop aan iemand in NL, gewoon over laten schrijven. Kan ik idd een Gambiaans of Andorraans kenteken aanvragen, deze opgestuurd krijgen en onder mijn auto doen en regelmatig in NL rijden zonder dat ik daar problemen mee krijg? (Behalve waarschijnlijk vaak aangehouden worden omdat de politie het niet snapt)

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt zich onlangs uitgeschreven bij de Basisregistratie Personen omdat u een nomadisch bestaan gaat leiden. Echter, u hebt nog wel een auto met een Nederlands kenteken. U wilt weten wat de mogelijkheden zijn om daarvoor geen wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (mrb) te hoeven betalen maar wel legaal in Nederland mee te kunnen rijden.

Het is ons niet bekend aan welke eisen u moet voldoen om bijvoorbeeld een Gambiaans kenteken aan te vragen. Daarover kunnen wij dan ook niet adviseren.

Vrijstellingen mrb
Er bestaat wel een mogelijkheid om een vrijstelling te vragen bij de Belastingdienst voor de motorrijtuigenbelasting indien u in het buitenland woont en u gebruik maakt van uw motorrijtuig (voor maximaal 3 maanden per jaar) in Nederland.

Schorsen
De meest praktische oplossing mijns inziens is het schorsen van uw auto. Zodra het kenteken van een voertuig is geschorst, is de eigenaar niet langer verplicht om het voertuig te verzekeren en is het voertuig (indien van toepassing) niet meer APK-plichtig. Ook hoeft er dan geen wegenbelasting meer betaald te worden. Gedurende de schorsing is ook de verzekeringsplicht geschorst. De auto mag niet op de openbare weg, dus u kunt bijvoorbeeld niet met de auto naar het buitenland rijden. Voortijdige opheffing van de schorsing (dus binnen het jaar) is mogelijk, schorsingskosten worden niet teruggestort. Is de schorsingsperiode korter dan 1 maand dan bent u alsnog motorrijtuigenbelasting over deze maand verschuldigd.

Voor meer informatie over uw specifieke vraag, verwijs ik u naar de Belastingdienst en RDW. Meer informatie over het kenteken schorsen vindt u op onze website.