Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat betekent de groene sticker voor Duitsland?

Vraag gesteld door Warmenhj op 26 maart 2018

Wat betekent de groene sticker en ook de andere kleuren voor toegang tot de steden in Duitsland? Hoe lang mag je er dan in?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de groene sticker in Duitsland, waarschijnlijk deze:

Dat is een milieusticker, verplicht voor auto's in de stadscentra van veel Duitse steden. U leest er alles over op anwb.nl.***

Reactie van Warmenhj:

Dat is mij wel duidelijk! Er zijn verschillende kleuren, wat betekenen deze kleuren en als je een sticker hebt hoe lang mag je een stad of dorp in? Voor mijn auto Ou een groene sticker gelden!***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Goed dat u reageert als er iets niet duidelijk is.

De kleuren worden uitgelegd op de pagina over milieustickers in Duitsland. Ik had het linkje in het antwoord geplakt. Mogelijk heeft u dat over het hoofd gezien, ik plaats de uitleg voor de duidelijkheid ook hieronder.

  • Er zijn momenteel drie kleuren stickers: groen, geel en rood. De kleur die wordt toegekend aan het voertuig, is afhankelijk van de uitstoot. De toekenning geschiedt aan de hand van het kenteken.
  • Een vierde kleur (blauw) voor zeer zuinige voertuigen wordt overwogen. De blauwe sticker zal niet eerder dan in de loop van 2018 of 2019 ingevoerd worden. De invoering werd tot nu toe telkens uitgesteld. Officiële details zijn nog niet beschikbaar.
  • Let op: inmiddels wordt de rode sticker in geen enkele milieuzone meer toegelaten en de gele sticker alleen nog in Neu-Ulm.

Er zit geen beperking in de tijd die u met een auto met groene sticker in de milieuzone mag verblijven.