Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop import auto Belgiė, waar op te letten?

Vraag gesteld door Yllek op 2 maart 2017

Aankoop import auto Belgiė, waar op te letten? Hoe en waar km stand checken? Hoeveel prijsverschil met een Nederlandse auto van hetzelfde merk?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt informatie over het kopen van een gebruikte auto in het buitenland.

Wanneer een van oorsprong Belgische auto u in Nederland wordt aangeboden, moet u er zeker van zijn dat dit inclusief het Nederlandse kenteken is en het te betalen bedrag inclusief BPM en keuringskosten. In verreweg de meeste gevallen is dat zo maar het is altijd handig dit ook in het koopcontract op te nemen.

De kilometerhistorie van een van oorsprong buitenlandse auto valt moeilijk te checken. Via de tellerstandhistorie van de RDW (voorheen Nationale Auto Pas) gaat dat voor de periode dat de auto in het buitenland heeft gereden niet lukken, want de registratie gaat pas in op het moment dat de auto in Nederland in gebruik is genomen. Er is op zich niks mis mee een import auto aan te schaffen maar laat de verkoper op een of andere manier de kilometerstand garanderen. Bijvoorbeeld met een onderhoudshistorie met vermelding van kilometerstanden wanneer het onderhoud heeft plaatsgevonden.

Verder adviseer ik om bij de koop op het koopcontract óf in uw geval op de factuur de kilometerstand te laten vermelden. Wanneer achteraf dan blijkt dat deze feitelijk niet klopt zou u wellicht nog stappen kunnen ondernemen.

Check ook of de auto die u wilt gaan kopen in het verleden geen schade heeft gehad. Dat valt alleen te achterhalen door de auto zorgvuldig visueel te (laten) bekijken. Voor een aankoopkeuring kunt u terecht bij onder meer Dekra, Mijn Autocoach of bij Vakgarage. Deze info valt dus niet uit een database te halen.

Prijsverschillen tussen een Nederlandse en Belgische occasion zijn afhankelijk van merk, type en leeftijd van de auto.

Meer informatie over het importeren van auto's vindt u op anwb.nl***

Reactie van C-Jay:

goeie vraag en goed antwoord. ik ga ook vandaag bij een verkoper in Lisse (autocentrum bollenstreek) een belgische auto bekijken. de verkoper zegt dat álle boekjes en onderhoud erbij zitten, t/m december 2016. dan zou je toch denken dat de km stand wel gegarandeerd is toch? en ik lees via google iets over de belgische nap, de Car Pass? Christian***

Reactie van Erik Jan de Jong:

@Christian:

Het is mogelijk dat er een Car Pass bij zit. Die is echter alleen verplicht bij de verkoop van een auto aan een particulier. Een ingevuld en afgestempeld onderhoudsboekje en eventueel garagerekeningen zijn wel een indicaties dat de kilometerstand klopt.