Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Teylers Museum

Bezoek het oudste museum van Nederland.

Teylers Museum: het oudste museum van Nederland

Teylers opende zijn deuren in 1784 en is nu bekend als het oudste museum van Nederland. Eeuwenoude fossielen, schitterende stenen, vernuftige apparaten, kostbare boeken, fascinerende munten en penningen, fabelachtige tekeningen en romantische schilderijen: de collectie is uniek in de wereld. Hier werden kunst en wetenschap gestimuleerd, de aarde en het leven in kaart gebracht en nieuwe ontdekkingen gedaan. Teylers was én is een plek om je eindeloos te verwonderen. Niet alleen over de collectie, maar ook over de zalen en hun inrichting. Het gebouw is een museumstuk op zich, een tijdmachine, met in het hart de Ovale Zaal.

In de moderne vleugel zijn steeds wisselende tentoonstellingen. Soms over kunst, soms over wetenschap. In het oude laboratorium van Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz kun je in het weekend de locatietheatervoorstelling De Lorentz Formule bezoeken. In de voetsporen van professor Einstein en Lorentz en zie je Teylers topstuk, de Grote Elektriseermachine, tot leven komen.

Pieter Teyler

Teylers dankt zijn bestaan aan Pieter Teyler (1702-1778), een rijke Haarlemmer. Als man van de Verlichting vond hij het belangrijk om kennis over kunst en wetenschap onder burgers te verspreiden voor een betere maatschappij. Met het fortuin dat hij naliet kon het museum in fasen worden gebouwd en de collecties aangekocht. Neem ook een kijkje in Pieter Teylers woonhuis. Dit unieke Rijksmonument opende eind 2021 na een grondige restauratie voor bezoekers, als nieuwe vleugel aan het museum.