Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Museum de Proefkolonie

Tot € 1,- korting

Ontdek de oorsprong van onze verzorgingsstaat tijdens een multimediale tijdreis in Museum de Proefkolonie!

Zie, beleef en verwonder

Het is 1818. Napoleon verliet Nederland en liet haar in armoede achter.  Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het unieke verhaal van generaal Johannes van den Bosch, die met zijn kolonieplan de ’paupers’ uit Holland weer een toekomst kon bieden. In het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord treed je in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een multimediale tijdreis!

Stap binnen in de stadse achterbuurten: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe ‘paradijs’. En ontdek in de expositieruime wat er terecht komt van de ambities van Van den Bosch. Ga vervolgens te voet of per fiets op pad en vind de bijzondere historische erfenis terug in het landschap. Zie de koloniehuisjes, het koloniekerkje, de mandenmakerij tot de bosbouw- en tuinbouwschool. Er gaat een wereld voor je open!

Museum De Proefkolonie is gevestigd in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Hier bevindt zich ook een toeristeninformatiepunt waar de gastheren en -dames je alles vertellen over het gebied van de voormalige vrije koloniën, omringd door 3 prachtige Nationale Parken. Ook kan je bij het naast het museum gelegen Fietstransferium fietsen huren om de omgeving te ontdekken. Daarnaast vinden er geregeld lezingen plaats in Museum de Proefkolonie. Raadpleeg de agenda van het museum om op de hoogte te blijven van de komende activiteiten en lezingen. 

Let op: reserveren is niet verplicht maar wel het advies i.v.m. tijdsloten

Bestel eerst het ticket op deze pagina door op de knop 'bestel tickets' te klikken. Maak vervolgens een reservering bij Museum De Proefkolonie voor een specifieke bezoekdatum. Klik op de volgende link om een reservering te maken: reserveren. Op het ticket staat stap voor stap uitgelegd hoe je een reservering kunt maken.

Aanvullende ticketinformatie

  • Kinderen t/m 4 jaar hebben gratis toegang. Hier hoef je geen ticket voor aan te schaffen, maar dit kun je wel aangeven tijdens het plaatsen van de reservering op de website van Museum De Proefkolonie.
  • Niet geldig voor speciale evenementen van Museum De Proefkolonie.
  • Honden zijn in Museum De Proefkolonie niet toegestaan.
  • Neem op de dag van je bezoek de ANWB Tickets en de reserveringsbevestiging uitgeprint mee. 
  • Museum de Proefkolonie beschikt over een eigen parkeerterrein. Hier kan je gratis parkeren.
  • Download de onderweg app en vind alles voor onderweg. Met deze app kun je: navigeren, files checken, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen, goedkoper mobiel parkeren en online pech melden. 

Let op: deze aanbieding is uitsluitend verkrijgbaar via deze website en niet in de ANWB-winkels.