Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Van Gogh Village Nuenen

Treed in de voetsporen van Van Gogh in Vincents Homeland!

Van Gogh Village Nuenen

Treed in de voetsporen van Van Gogh in Vincents Homeland. Ontdek het nieuwe Van Gogh Village Museum in Nuenen met Vincents Lichtlab.

Vincent van Gogh werd in 1853 in Brabant geboren. Daar ligt de oorsprong van zijn uitzonderlijke talent en eigenzinnige karakter. In Brabant ontwikkelde hij zijn liefde voor de natuur en de authentieke mens, thema’s die in zijn hele oeuvre terugkeren. Drie Brabantse Van Gogh-musea, 46 Van Gogh Monumenten en de collectie originele werken in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch vertellen zijn bijzondere levensreis. Bezoekers leren Vincent van dichtbij kennen: van zijn kindertijd in Zundert en de start van zijn carrière in Etten tot tekenles in Tilburg en zijn eerste meesterwerk in Nuenen. In Brabant treed je letterlijk in Van Gogh’s voetsporen!

Nieuw: Van Gogh Village Museum én Vincents Lichtlab

In Nuenen beleefde Van Gogh een buitengewoon productieve periode. Hier herinneren maar liefst 24 locaties aan de kunstenaar. Zoals het Van Gogh kerkje dat hij voor zijn moeder schilderde en de Collse Watermolen waarvan het schilderij in Het Noordbrabants Museum te bewonderen is. En in de Watermolen van Opwetten kun je nu heerlijk lunchen of dineren. In Nuenen experimenteerde Van Gogh met kleur en licht en werkte hij bezield aan studies die resulteerden in zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters.

In het gloednieuwe Van Gogh Village Museum wordt Van Gogh geïntroduceerd als mens en beschrijft de tentoonstelling zijn artistieke ontwikkeling. Als bezoeker kun je in Vincents Lichtlab zélf experimenteren met licht en kleur, net zoals Van Gogh in zijn tijd.

Natuur en cultuur hand in hand

Het Van Gogh Village Museum Nuenen is tevens hét startpunt van een afwisselende wandelroute (10km) door de prachtige natuur en langs het Van Gogh erfgoed in Nuenen. Het is één van de vijf Van Gogh wandelroutes in Brabant. Of fiets door de pittoreske dorpjes en de betoverende landschappen die Van Gogh inspireerden. De Van Gogh fietsroute dwars door Brabant bestaat uit tien unieke lussen, in totaal 435 km. Ontdek hoe natuur en cultuur in Brabant hand in hand gaan. Dichterbij Vincent kun je niet komen!