Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Museum Panorama Mesdag

10% korting

Stap in het grootste schilderij van Nederland!

Museum Panorama Mesdag is een icoon in Den Haag, met het Panorama van Scheveningen als hoogtepunt. Bewonder in het museum het grootste schilderij van Nederland en een indrukwekkende collectie met persoonlijke werken van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Ook laat je je verrassen door tentoonstellingen van het museum die heden en verleden verbinden. Museum Panorama Mesdag is oneindig boeiend voor iedereen.

Geschiedenis van het Panorama

Het Panorama van Scheveningen is al meer dan 140 jaar oud. In 1880 kreeg Hendrik Willem Mesdag van een Belgische panoramamaatschappij de opdracht van zijn leven: het maken van een 360 graden-schilderij van zijn geliefde Scheveningen als onderwerp. Een vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp Scheveningen. Locatie: het Seinpostduin, toen het hoogste duin in Scheveningen!

Het Panorama van Scheveningen is het grootste schilderij van Nederland: het is 1680 vierkante meter groot. Het schilderij is 14,6 meter hoog en 114,5 meter in het rond. Mesdag kon deze klus niet alleen klaren. Met hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, George Hendrik Breitner, Théophile de Bock en Bernard Blommers – stuk voor stuk belangrijke schilders in die tijd werd het Panorama van Scheveningen in vier maanden geschilderd. Een enorme prestatie. 

Collectie en tentoonstellingen 

In Museum Panorama Mesdag vind je meer dan alleen het Panorama van Scheveningen. Ook de vaste collectie met persoonlijke werken van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten is de moeite waard. Verder vinden er tentoonstellingen plaats die heden en verleden verbinden, bijvoorbeeld door te reflecteren op het fenomeen van het panorama en het weergeven van de natuur. 

Aanvullende ticketinformatie

  • Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Hier hoef je geen ticket voor aan te schaffen.
  • Je kunt de tickets laten scannen vanaf je telefoon/tablet of neem de tickets geprint mee.
  • In het bezit van een Museumkaart, Rotterdampas, Dordtpas, Vrienden van Mesdagpas of een ICOM-card? Dan ontvang je gratis toegang tot Museum Panorama Mesdag. Je dient wel voorafgaand aan jouw bezoek een reservering te plaatsen voor een specifieke bezoekdatum op de website van het museum.
  • Je kunt als je gebruik maakt van een rolstoel ook een bezoek brengen aan Museum Panorama Mesdag. Meld jouw bezoek van tevoren aan bij het museum. Meer informatie? Die vind je hier. Elektrische rolstoelen en rolstoelen breder dan 63 cm kunnen niet op de traplift. Het is mogelijk dat een begeleider kosteloos met je mee kan bij een bezoek aan het museum. Per betalende bezoeker mag er één begeleider mee.
  • Museum Panorama Mesdag beschikt niet over een eigen parkeergelegenheid. Je kunt betaald parkeren bij parkeergarage ParkKing Mauritskade.
  • Download de onderweg app en vind alles voor onderweg. Met deze app kun je: navigeren, files checken, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen, goedkoper mobiel parkeren en online pech melden. 

Let op: deze aanbieding is uitsluitend verkrijgbaar via deze website en niet in de ANWB-winkels.