Naar artikel

Tips voor een dagje uit of weekendje weg in Overijssel

In samenwerking met VisitOost

In Overijssel hebben ze eigenlijk alles: bruisende Hanzesteden, uitgestrekte natuurgebieden, indrukwekkende kastelen en leuke attractieparken. Stap in de boot en maak een tochtje door Hollands Venetië; het waterrijke Giethoorn. Of struin door het kunstplaatsje Ootmarsum vol vakwerkhuizen en galerieën. We geven je verrassende tips wat je zoal kunt doen tijdens een dagje uit in Overijssel.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal - ©MarketingOost - Ellen van den Doel

Levensgrote ‘kijkdozen’ en glooiende heidevelden op de Sallandse Heuvelrug

In dit Nationaal Park vind je een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is een stuwwal, ontstaan in de voorlaatste ijstijd (200.000 tot 150.000 jaar geleden). Het schuivende ijs had een enorme kracht waarbij de grond werd opgestuwd. Resultaat: 26 ‘bergen’ met een hoogte tot 81 meter boven zeeniveau. Heb je eenmaal de top bereikt, dan word je beloond met een geweldig mooi vergezicht. In de schemering is het landschap bijna mysterieus: wandel over de paden en ervaar hoe de grillige eiken, witte berken en stokoude jeneverbesstruiken een spookachtig gevoel geven. De Sallandse Heuvelrug is trouwens extra mooi van augustus tot en met september; dan kleurt de heide prachtig paars.

Voor kinderen is een bezoek aan het Natuurmuseum Holterberg, aan de zuidkant van de Sallandse Heuvelrug, een aanrader. Denk aan uilenballen pluizen, hutten bouwen of een nature experience onder leiding van een ranger. In Het Bos van Daantje Das wordt spelen en leren over de natuur op een leuke manier gecombineerd. En in het natuurmuseum staan levensgrote ‘kijkdozen’ en zie je ruim 1000 dieren in levensechte scenes. Van de enige aap die in Europa voorkomt tot een ondergronds vossennest met kleine vosjes. Je staat er met je neus bovenop.

Spinnekop molen ‘De Wicher’ in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Hollands Venetië en de waterwegen van Weerriben-Wieden

Het Overijsselse waterstreekdorp Giethoorn wordt ook wel Hollands Venetië genoemd, bekend om de knusse waterwegen en ruim 170 bruggetjes. Een boottocht maken is dan ook een must. Verder bruist het er van de gezelligheid met de vele terrassen aan de gracht. Giethoorn is uniek en staat niet voor niets in de wereldeditie van Monopoly.

Rondom Giethoorn ligt een waterrijk Nationaal Park; Nationaal Park Weerribben-Wieden is met tienduizend hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het is een labyrint van plassen, meren, slootjes, moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en kleine hoekjes hooiland. Bijzonder is dat dit cultuurlandschap is ontstaan door mensenhanden. Ooit was het namelijk een uitgestrekt en desolaat veengebied als onuitputtelijke bron voor turf. Vanaf midden zestiende eeuw gingen hier verveners aan de slag. Nadat de vervening begin 20ste eeuw was gestopt, restte een uniek natuurgebied als erfenis van de zwoegers in het veld. Vandaag de dag geniet je hier van een ware jungle aan vaarwegen in de Weerribben.

De elektrisch aangedreven zelfbedieningspont ‘Pontje Hessum’ vaart over de Vecht - ©MarketingOost - Rick Meinen

Felgekleurde Vechtanjers en oversteken met de voetveren in het Vechtdal

Het Vechtdal Overijssel ligt in het gebied van Gramsbergen bij de grens met Duitsland, Hardenberg, Reestdal, Ommen, Reggedal, Vilsteren, Dalfsen, Staphort en Zwolle. De Overijsselse Vecht slingert hier als rode draad speels doorheen. De natuur is prachtig met heide, bos, water en zandvlaktes. Voor een mooie wandeling over de heide moet je bij de Lemelerberg, Archemerberg of de Besthmenerberg zijn. Goede kans dat je de Vechtdal Hooglander en de Vechtanjer spot. Deze felroze gekleurde bloem is het symbool van het Vechtdal.

Wil je zoveel mogelijk van het Vechtdal zien? Stap dan op de fiets en volg de Vechtdalroute. Deze is 245 kilometer lang en opgesplitst in verschillende trajecten met steeds weer andere landschappen én kunstobjecten. De route overlapt namelijk veel met de Kunstwegenroute vol kunstwerken.

Tip: ‘voetveren’ (pontjes) vind je door heel Overijssel, zo ook over De Vecht. Wandelaars en fietsers kunnen vaak gratis of tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van deze veerpontjes. Ze verbinden de wandel- en fietspaden met elkaar en zijn een leuke toevoeging aan de route.

De skyline van Kampen, uitzicht vanaf de rechteroever van de IJssel

De levendige Hanzesteden vol cultuur en historie

Toen Amsterdam en Rotterdam in de middeleeuwen nog in de kinderschoenen stonden, hadden de Hanzesteden - verspreid over Overijssel en Gelderland - zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Die rijke historie zie je overigens nog steeds terug in Deventer, Zwolle, Kampen, Hasselt, Hattem, Elburg, Harderwijk, Zutphen en Doesburg. Elke stad heeft zijn eigen authentieke sfeer en charme.

Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel en staat bekend als hippe en dynamische studentenstad. Ook vind je er een van de mooiste kunstmusea van het land, Museum De Fundatie. De ‘wolk’ van 55.000 keramische wit-blauwe tegels bovenop het gebouw zorgt voor een unieke uitstraling. Kampen wordt ook wel het ‘Rotterdam van de Middeleeuwen’ genoemd, omdat de stad door de ligging aan de Zuiderzee een machtigere handelsstad was dan Rotterdam. Kampen schijnt de mooiste skyline van Nederland te hebben en het oude Kamper stadhuis staat zelfs in de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. In Hattem vind je drie musea, waaronder het bekende Anton Pieck Museum met jaarlijks een nieuwe collectie van zijn werk.

Kasteel Twickel in Delden - ©MarketingOost

Sprookjesachtige kastelen met schitterende landgoederen

In het zuiden van Twente vind je het idyllische Hof van Twente met sprookjesachtige kastelen, prachtige parken en zelfs wijngaarden. Nergens anders in Nederland vind je zoveel kastelen bij elkaar. Er staan er maar liefst zeven. De historische tuin van Kasteel Warmelo staat vol met kunstig uitgehouwen zandsculpturen. En het (nog steeds bewoonde) Huis Twickel is een van de mooiste kastelen van Nederland. In de zomer kun je binnen een rondleiding krijgen.

In Kasteel het Nijenhuis in Wijhe is een locatie van Museum de Fundatie gevestigd, met wisselende tentoonstellingen van een grote collectie beeldende kunst. In de siertuinen rond het kasteel - op de gazons en tussen de bomen - staan ruim 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland tentoongesteld. De tweede locatie van dit museum vind je in Zwolle. Wil je de kastelen allemaal op één dag bezoeken? Stap op de fiets en volg de kastelenfietsroute, dan zie je gelijk hoe mooi het groene coulissenlandschap is.

Korenmolen ´Oude Hengel´ met op de achtergrond kunststadje Ootmarsum

Kleine steden vol kunst en geschiedenis

Kunstliefhebbers en geschiedenisfans halen hun hart op in Overijssel. Ootmarsum staat bekend als hét kunststadje van Oost-Nederland. Denk aan vakwerkhuisjes, oude waterputten en tal van galerieën en musea. Het is een authentiek middeleeuws plaatsje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Elk laatste weekend van augustus vindt het evenement Kunst In Ootmarsum plaats, een van de grootste openlucht kunstexposities van het land.

Diepenheim, gelegen aan het kronkelende riviertje de Regge, is de kleinste stad van Twente en een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Daar vind je dan ook veel galeries, ateliers en antiekwinkels. In Delden loop je langs illustere stadspoorten, oude kerken en middeleeuwse verdedigingswallen uit het jaar 1333. In deze kleine stad vind je ook museum No Hero in een prachtig historisch pand uit 1726. Hier zie je internationale kunst uit vijf eeuwen en vijf continenten, van schilderijen tot beelden en meubels.

De IJsseldelta bij Mastenbroek - ©MarkertingOost - Gijs Versteeg

Fietsen langs de IJssel of door Hanzesteden: routes vol natuur, cultuur en historie 

De IJssel vormde eeuwenlang de kern van het Hanzeverbond in Nederland. Deze 127 kilometer lange rivier slingert zich een weg tussen Westervoort en Kampen, en is behoorlijk breed: tussen de 70 en 140 meter. Fietsen over de hoge IJsseldijken geeft zicht op schitterende landschappen, van bossen en weilanden met knotwilgen tot hooilanden, poeltjes, plassen en uiterwaarden. Wie weet spot je wel een zeearend of een visarend, want die kun je het hele jaar door langs de IJssel aantreffen. De acht fietsroutes ‘Sallandse Slingers’ bieden mooie verhalen over heksen en ridders, maar ook het best bewaarde geheim in de Nederlandse geschiedenis; de IJssellinie. In het Vechtdal en de IJsseldelta zijn de smaakfietsroutes populair, met langs de route aardbeien, asperges, zomerfruit, wijn en boerenijs.

De Marshoek-route (32 kilometer) loopt tussen Zwolle en Dalfsen, langs de Vechtvallei; een laaggelegen, drassige streek. Bewoning was in dit gebied alleen mogelijk op de rivierduintjes, die als iets hogere zandruggen (horsten) uit de vlakte oprijzen. De dorpen Hoonhorst, Lenthe, Wythmen en Herfte liggen erop. En zo zijn er nog meer leuke fietsroutes in Overijssel.

De grachten van Giethoorn

Talloze wandelroutes door waterdorpen en de natuur

Overijssel heeft een uitstekend wandelnetwerk met verrassende routes. Zo loop je tijdens de Giethoorn Waterdorpen wandeling (24,9 kilometer) door dorpen als Belt-Schutsloot, Giethoorn, Dwarsgracht en Wanneperveen. Ook kom je langs vogelkijkhut De Auken, waar je een mooi uitzicht hebt op kolonievogels als lepelaars en purperreigers. Of wandel de Oranje route – Sprengenburg (5,9 kilometer), over heuvels en door uitgestrekte bossen en heidevelden.

Tijdens de wandelroute Fruitig Twente (16 kilometer) loop je langs akkers, oude hallenhuisboerderijen, grazende koeien, essen en beekdalen. Met steeds weer een weids uitzicht. Onderweg doe je naast vitamine D ook een flinke portie C op met aardbeien, appels, peren en blauwe bessen. Of maak een wandeling door het bosrijke veengebied (9 kilometer) op de grens van Overijssel en Drenthe, het Reestdal. Langs bossen, oude gehuchten, heidevelden, oeverlanden, weiden en natuurlijk de Reest; de beek die zich volgens een oud gedicht als een grootvorstin door het landschap beweegt.

Bekijk hier alle wandeltips- en routes van de ANWB voor Overijssel.

De Flierefluiter in Raalte: al vier jaar op rij verkozen tot het leukste uitje van Overijssel

’s Werelds oudste stalen achtbaan en uitdagende klimbossen

In Raalte, tussen de boerderijen en bossen, vind je De Flierefluiter: het grootste speelparadijs van Overijssel. Kinderen kunnen buiten en binnen spelen op meer dan 40 speeltoestellen. Er is een kinderboerderij en zelfs een buitenzwembad. In attractiepark de Waarbeek in Hengelo maak je een spannende rit in de oudste stalen achtbaan ter wereld. Dierenliefhebbers moeten in Dierenpark Taman Indonesia zijn, waar je bijzondere vogels, reptielen en kleine zoogdieren uit (je raadt het al) Indonesië ziet.

Wie zegt dat een museum geen uitje voor kinderen is, heeft het mis. De meeste musea hebben bijzondere kinderactiviteiten en -routes. Denk eens aan het Bakkerijmuseum in Hattem en het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Liever de natuur in met de kinderen? AvaTarZ is het grootste klimbos van Nederland, met een uitdagend parcours en een 200 meter lange kabelbaan. Op steenworp afstand van Nationaal Park de Weerribben ligt klimbos Avontuurlijk Paasloo. Met vier verschillende parcoursen en 51 hindernissen tot wel 9 meter hoog. 

Dit zijn de leukste familie uitjes in Overijssel.

Is dit jouw volgende vakantie?

Op VisitOost.nl vind je nog veel meer informatie en tips voor de regio Overijssel.

Dit vind je misschien ook interessant: