Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB: nu doorpakken op infrastructuur

13 februari 2020

ANWB-hoofddirecteur Frits van Bruggen wil dat het kabinet doorpakt op de groeiplannen die het op Prinsjesdag 2019 al presenteerde. Het kabinet wil de komende jaren miljarden aan geleend geld investeren in onder meer infrastructuur. Het kabinet wil de Nederlandse economie verduurzamen en klaarstomen voor de komende decennia, met name door te investeren in bereikbaarheid.

In de groeistrategie benoemt het kabinet infrastructuur en mobiliteit als belangrijk aandachtsgebied om de groeiambities waar te maken. Een speciaal fonds moet met eenmalige investeringen ontwikkeling op die gebieden aanjagen. Eerder riepen de Europese Commissie en het OESO, de club van rijke industriële landen, Nederland al op gebruik te maken van de lage rente om te investeren in bereikbaarheid.

Mobiliteit en welvaart gaan samen op

Volgens Van Bruggen is het belangrijk dat we 'heel groot durven denken'. Van Bruggen wil onder meer alle infrastructuur ook digitaal aan elkaar koppelen, hubs van steden bouwen, de Noord-Zuidlijn doortrekken, de Randstad toegankelijk maken. En dat alles op een heel innovatieve manier. 'Er ligt een mooie groeistrategie, maar we moeten nu ook doorpakken in opzet, sturing en het vrijmaken van gelden. Dit kabinet al', zegt Van Bruggen. Ook de Tweede Kamer roept het kabinet op ambitie te tonen, groot te denken en door te pakken.

Eerder deed de ANWB samen met de Mobiliteitsalliantie – de samenwerking van ruim 25 Nederlandse vervoersorganisaties – al concrete voorstellen hoe de bereikbaarheid van Nederland vergroot kan worden en tegelijkertijd tot meer welvaart en economische groei kunnen leiden. Keuzevrijheid voor vervoerswijze en meer flexibiliteit voor reizigers is daar een essentieel onderdeel van. Hiervoor is jaarlijks ruim 3 miljard euro extra voor infrastructuur en mobiliteit nodig.

Lees meer

Deltaplan houdt Nederland bereikbaar