Naar artikel

Autosleutel en startonderbreker

Elektronica laat het soms afweten

Wanneer de auto niet start, kan dat liggen aan een lege accu. Maar er zijn vanzelfsprekend meer oorzaken te bedenken. Bijvoorbeeld een defecte autosleutel of een probleem met het elektronische systeem dat de sleutel moet herkennen. Hoe je dat meestal kunt oplossen, leggen we hieronder uit in tekst en beeld .

Wanneer de auto niet wil starten maar de accu in goede staat is, is de kans groot dat er een probleem is met de contactsleutel. Een moderne sleutel, in de vorm van een afstandbediening of als losse sleutel, bevat een zogenaamde transponder: een chip die door de computer van de auto moet worden herkend om te kunnen starten. Gebeurt dit niet, dan blijft de startonderbreker actief om diefstal te voorkomen. In sommige auto's gaat dan bovendien het sleutellampje in het dashboard branden.

Als dit gebeurt, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om het probleem op te lossen:

  • Maak de sleutel handwarm en probeer het opnieuw.
  • Een sterke magneet kan de transponder van de wijs brengen. Dit geldt ook voor 'stoorzenders' zoals hoogspanningsmasten, radarsystemen en zenders van draadloze telefoons. Een paar meter verplaatsen helpt soms al om buiten het bereik van de stoorzender te komen. 
  • Check de eventuele batterijen in je sleutel/afstandsbediening en zorg altijd voor een reservebatterij.
  • Als je een autosleutel laat bijmaken, let er dan op dat ook de transponder in de sleutel wordt gekopieerd. Dit kan bij de eigen dealer en bij gespecialiseerde sleutelbedrijven. Tip: bij gespecialiseerde sleutelbedrijven zijn de kosten vaak lager. 
  • Vrijwel elke auto heeft een 'speciaal plekje' in de auto waar je de sleutel op kunt leggen of tegenaan kunt houden om het contact weer tot stand te brengen. Deze plek verschilt per merk/model en is terug te vinden in het instructieboekje of op te vragen via je autobedrijf.

Zo voorkom je verrassingen

Sloten van auto's werken tegenwoordig gedeeltelijk of geheel elektrisch en niet meer puur mechanisch. Komt de sleutel of de auto zonder stroom te zitten, dan kom je er vaak niet meer in. Laat je daarom door je dealer instrueren hoe je in zo'n geval het alarm van je auto buiten gebruik kunt stellen.

Het is in elk geval verstandig om, naast reservebatterijen, de reservesleutel mee op pad te nemen. Zeker op ritten ver van huis. Overigens schiet een alarm automatisch op blokkeren als de accu is leeggelopen. Bel in dat geval de Wegenwacht.

Tip van de Wegenwacht

Er zijn steeds meer auto's waarbij het lijkt alsof er geen mechanisch slot aanwezig is. Echter, een mechanisch slot is er altijd. De bijbehorende echte sleutel zit vaak verstopt in de afstandsbediening, zodat je bij een defect van de (elektrische) ontgrendeling toch in de auto kunt komen. Dit is afhankelijk van merk en model. Kijk daarom in je instructieboekje hoe dat bij jouw auto zit. In onderstaande video laten we het ook zien.


Bel de Wegenwacht

Twijfel je nog steeds? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, komt één van onze wegenwachten langs. Ben je nog geen lid van de Wegenwacht? Bestel Wegenwacht Service en profiteer van de beste pechhulp.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.