Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliesmering

De oliepomp zuigt de motorolie door een zeef en perst die, via het oliefilter, door de oliekanalen in de krukaslagers, de lagers van nokkenassen en het kleppenmechanisme. De motorolie zakt, nadat die zijn werk heeft gedaan, terug naar het carter en wordt daarna weer opgezogen.

1 Oliekanaal
2 Oliedruksensor
3 Oliefilter
4 Oliepomp
5 Oliezeef
6 Carter

Wat doet het?

Een motor heeft olie nodig. Krijgt ie die niet, dan kan er grote schade ontstaan. Motorolie zorgt voor een dunne smeerfilm tussen de onderdelen die langs elkaar heen bewegen. Ook voert het warmte, vuil en verbrandingsresten af. Een deel van het vuil en de verbrandingsresten wordt opgevangen in het oliefilter. Daarom wordt dit filter bij een onderhoudsbeurt tegelijk met de motorolie vervangen. Hoe vaak? Dat is tijds- en kilometerafhankelijk. De fabrikant geeft hiervoor een indicatie.

Bijvullen?

Het olieniveau in de motor controleer je met de peilstok, minstens maandelijks of een keer per 1000 km. Is bijvullen nodig, kies dan de juiste motorolie. Let dan op de viscositeit en kwaliteit. Viscositeit wordt aangeduid met een SAE-codering en kwaliteit met een ACEA-codering. Bijvoorbeeld SAE 0w30 ACEA A1/B1. In het instructieboekje staat de code voor jouw olie. Goed om te weten: een goed olieniveau heeft niks te maken met oliedruk. Check daarvoor het oliedrukcontrolelampje op je dashboard. Als dit rode lampje met oliekan brandt tijdens het rijden, bel dan de Wegenwacht.

Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!