Extreem weer (in Nederland)

Bekijk de vragen en antwoorden over je verzekering

Is er sprake van extreem weer in Nederland zoals een overstroming of een storm? Dan is het begrijpelijk dat je vragen hebt over je ANWB Auto-, Bromfiets-, Scooter, Motor-, Caravan-, Inboedel-, en/of Opstalverzekering. Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Vragen over de ANWB Autoverzekering

Schade aan jouw voertuig door storm is verzekerd, als je gedeeltelijk- of volledig casco verzekerd bent. Wij vergoeden schade die veroorzaakt wordt door de storm rondvliegende of vallende voorwerpen. Hierbij kun je denken aan takken en dakpannen die op een auto waaien.

Als jij door een windvlaag ergens tegenaan botst, is de schade aan jouw auto alleen verzekerd als je een volledig casco verzekering hebt. Heb je alleen een WA of beperkt casco dekking, dan wordt de schade aan je eigen auto niet vergoed. De schade die jij veroorzaakt aan anderen, valt onder de aansprakelijkheidsdekking en daarvoor ben je wel verzekerd.  

 

Vragen over de ANWB Bromfiets- en Scooterverzekering

Bromfiets

Dekking diefstal:
Uitsluitend schade als gevolg van door de storm rondvliegende of vallende voorwerpen wordt vergoed. Schade door omvallen is niet gedekt.

Dekking Aanrijding:  (al dan niet gecombineerd met Diefstal)
Schade door omvallen én door rondvliegende voorwerpen is verzekerd.

Motor

Dekking gedeeltelijke en volledig casco:
Schade als gevolg van door de storm rondvliegende of vallende voorwerpen wordt vergoed.
Schade door omvallen van een motor wordt niet gedekt.

 

Vragen over de Motorverzekering

Dekking Beperkt Casco

Met de dekking Beperkt Casco ben je verzekerd voor schade als gevolg van door de storm rondvliegende of vallende voorwerpen. Schade door omvallen is niet gedekt.

Dekking Volledig Casco

Met de dekking Volledig Casco ben je verzekerd voor schade als gevolg van door de storm rondvliegende of vallende voorwerpen en schade door omvallen is verzekerd. Dit laatste heeft wel invloed op je bonus/malus.

 

Vragen over de Caravanverzekering

Schade als gevolg van de storm en hagel is gedekt, als je hiervoor een extra dekking hebt aangevraagd. Dit staat op je polisblad. Je bent hiermee gedekt voor:

  • reparatie van de caravan;
  • de aan- en bijbouw;
  • de inventaris (als dat is meeverzekerd), of;
  • schadevergoeding bij totaalverlies.

Heb je schade door blikseminslag? Deze schade valt onder de basisdekking. Hierbij denken we aan schade door een rechtstreekse blikseminslag en aan schade door overspanning als gevolg van een inslag (inductie).

 

Vragen over de Inboedel- en/of Opstalverzekering

Heb je schade door de storm aan je opstal?

Dat is gedekt in de basisdekking 'Opstal'.

Heb je schade door de storm aan jouw inboedel?

Schade aan jouw inboedel is gedekt in de basisdekking 'Inboedel'. Let op: de inboedel moet in het verzekerde pand staan.

Schade aan tuinmeubilair en/of andere inboedel die buiten de woning stond (bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon), valt niet onder de dekking.

Blikseminslag

Heb je schade door blikseminslag? Dat is gedekt in de basisdekking 'Opstal' en 'Inboedel'.
Hieronder valt schade door:

- rechtstreekse blikseminslag, en;

- verspanning als gevolg van een inslag (inductie).

Neerslag

Het plotseling en onvoorzien binnendringen van neerslag (regen, sneeuw, smeltwater en hagel) in het woonhuis is verzekerd.

Ook neerslag dat binnen is gekomen door openstaande ramen, deuren en luiken is gedekt.

Overstroming

Schade die is veroorzaakt door een overstroming is niet verzekerd. Het maakt hierbij niet uit of de overstroming de oorzaak dan wel het gevolg is van die schadegebeurtenis.

 

Vragen over de Reis-/Annuleringsverzekering

Nee. Het annuleren van een reis wegens weersomstandigheden is niet verzekerd. Er is namelijk geen sprake van een verzekerd voorval. De annuleringsverzekering biedt dus geen dekking.
Wij adviseren je ook contact op te nemen met je reisorganisatie/touroperator en/of vervoersmaatschappij.

Nee, dit is helaas niet verzekerd.

 

Hoe kan ik schade melden?

Heb je schade? Dat is heel vervelend. Wij helpen je graag zo snel mogelijk verder. Als je jouw schade direct online meldt, verzeker je je van de snelste schadeafhandeling.

Schade melden kan via onze pagina online schade melden.