Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagwaarde van een gestolen boot

Hoe bepaalt een verzekeraar de dagwaarde van een gestolen boot?

Stel: je boot wordt gestolen. Dankzij je bootverzekering heb je gelukkig recht op een schadevergoeding. Maar hoe bepaalt je verzekeraar de dagwaarde van jouw boot als deze is gestolen? We vertellen je er meer over.

Snel naar 
Bootverzekeringen en waardeverloop | Kies voor een goede dagwaarde

Bootverzekeringen en waardeverloop

Hoe jouw verzekeraar de dagwaarde van je boot bepaalt, hangt af van het type bootverzekering dat je hebt afgesloten. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. je hebt vooraf in je verzekering vastgelegd wat het waardeverloop is van jouw boot;
  2. je hebt daarover niets vastgelegd.

Vastgelegd waardeverloop

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de waarde van jouw boot voor een bepaalde periode in je bootverzekering vast te leggen. De waarde wordt bepaald door een taxatie. Op deze manier 'koop' je een stuk zekerheid voor een bepaalde periode, vaak voor drie jaar. Met een vastgelegd waardeverloop weet jij precies op welke schadevergoeding je recht hebt na diefstal.

Verzekering zonder vastgelegd waardeverloop

Heb je het waardeverloop van jouw boot niet van tevoren vastgelegd bij je verzekering? Dan wordt de waarde bepaald op basis van wat jouw type boot waard is op de markt. Heb je recente investeringen gedaan aan de tuigage? Of is je boot voorzien van de modernste apparatuur? Dit soort investeringen kan ook allemaal nog invloed hebben op de waarde van jouw boot ten opzichte van de marktwaarde.

Verzeker jezelf van een goede dagwaarde

Als je het waardeverloop niet hebt vastgelegd in je bootverzekering, loop je het risico dat je na diefstal misschien minder krijgt uitgekeerd dan je had gedacht. Daarom kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een bootverzekering met vastgesteld waardeverloop. Kies je voor een ANWB Bootverzekering met taxatie, dan kan je maar liefst vijf jaar lang beroep doen op een vaste waarde voor jouw boot.