Spaakletsel

Juliana Kinderziekenhuis en ANWB pleiten samen voor een betere preventie van spaakverwondingen. Bij de spoedeisende hulp zien ze ze van een afstand al aan komen lopen. Geschrokken ouders met in de armen een huilend en geschrokken kind met een ontveld hieltje of een lelijke open wond.

Het Juliana Kinderziekenhuis en de ANWB maken zich zorgen over het aantal ongevallen waarbij kindervoetjes bekneld raken tussen de spaken van een fiets. Onwetendheid is vaak een belangrijke oorzaak. De gevolgen zijn zeer pijnlijk en vergen een lang genezingsproces. Dit, terwijl het vrij eenvoudig is om een dergelijk ongeval te voorkomen.

In Nederland staat de zogenoemde spaakverwonding in de top 5 meest voorkomende ongevallen bij kinderen in de leeftijd van 3-5 jaar. Bij een spaakverwonding raakt het voetje tussen de spaken van een (brom)fiets. Er wordt geschat dat jaarlijks tussen de 2800 en 4600 kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar met dit letsel te maken krijgen. Circa één op de drie kinderen hiervan heeft een botbreuk opgelopen, de helft een forse wond of zwelling.

Op de spoedeisende hulp (SEH) voor Kinderen van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag kwamen er in 2013 in totaal 128 kinderen binnen met een spaakverwonding. In de maand juli zelfs 25 en soms wel 3 op een dag! Zorgwekkend hierbij is dat het aantal behandelde slachtoffertjes bij het JKZ de afgelopen jaren zelfs fors is toegenomen. Dit,  in tegenstelling tot de geschatte nationale cijfers van het Letsel Informatie Systeem (LIS).

De kosten van kinderen met een spaakverwonding in Nederland lopen op tot zo`n 1,9 miljoen euro per jaar. Hieronder vallen kosten van de medische behandeling. Minstens zo belangrijk is de emotionele schade bij kind en ouders, schoolverzuim, uitvallende sport- muziek- en zwemlessen en de ongemakken van het gips voor kind en ouder.

Frustrerend voor alle betrokkenen die met regelmaat dit soort verwondingen voorbij zien komen, is dat dit probleem op zeer eenvoudige wijze te voorkomen is. Namelijk door het zorgen voor hardplastic jasbeschermers op de fiets. Of, een benaming die de lading beter dekt: voetbeschermers. Daarnaast is een goed kinderzitje, waarbij de voeten beschermd of vastgegespt zijn, van groot belang. Het risico schuilt voornamelijk als het kind een keer zonder bescherming achterop gaat zitten. Enerzijds is het onwetendheid, anderzijds het noodlottige toeval dat een rol speelt.

Aangezien zowel de ANWB als het Juliana Kinderziekenhuis grote waarde hechten aan een veilige leefomgeving, vragen beide organisaties aandacht voor fietsveiligheid en het voorkomen van verwondingen als gevolg van kindervoetjes tussen fietsspaken. Ons doel is dat deze nare verwonding voorgoed tot het verleden gaat behoren. Vandaar de oproep aan ouders en verzorgers om zorg te dragen voor een goede voetbescherming op de fiets.

Voor meer informatie klik hier: http://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/streetwise/informatie-voor-ouders-en-verzorgers