Jongerenproject

ANWB Discussieles "Ik in het verkeer!"

Het streven van de ANWB is bij te dragen aan de verkeersveiligheid van jonge verkeersdeelnemers en daarmee het aantal verkeersslachtoffers in deze kwetsbare groep terug te brengen. Herhaling en herkenning van de verkeersveiligheidsboodschap is belangrijk omdat jongeren zich daardoor veiliger door het verkeer gaan begeven en risico’s beter kunnen inschatten.

Voor eerstejaars leerlingen in het voortgezet onderwijs draait in de periode van april tot en met juli een pilot van de ANWB Discussieles ‘Ik in het verkeer!’ Een professionele Streetwise instructeur gaat naar de school toe en geeft in lessen van 50 minuten de discussieles. De discussieles wordt ondersteunt met duidelijk visueel ondersteunende filmpjes en foto’s die zich afspelen op het digi-bord. Door te reflecteren op het eigen gedrag en de te maken keuzes worden leerlingen zich bewust van hun verkeersgedrag en komen de leerlingen met regelmaat tot verrassend nieuwe verkeersinzichten.

Onderwerpen die tijdens de discussieles aan bod komen zijn het mobiel telefoongebruik (bellen en WhatsApp), inschatten van risico’s zoals rijden door rood licht, zichtbaarheid in het donker, aansprakelijkheid in het verkeer, veilig meerijden in de auto en het aantal fietsslachtoffers per jaar (gerelateerd aan leeftijd en geslacht). Ook korte feitjes, zoals bijvoorbeeld het bespreken van verschillende verkeersovertredingen en bijbehorende boetebedragen maken deel uit van de discussieles.

Met opeenvolgende praktische verkeersprojecten ontstaat er een doorlopende lijn ANWB Streetwise verkeerseducatie voor het basisonderwijs en leerlingen in het voortgezet onderwijs.