Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe vermijd je files?

Met deze vijf tips van ANWB filelezer Bianca Damink

Vooral tijdens de spits is het regelmatig dringen op de weg. Wie naar zijn werk moet, sluit dan vaak in een lange rij blik aan. Maar als het even kan, probeer je vertraging natuurlijk te voorkomen. ANWB filelezer Bianca Damink heeft vijf tips om files zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 1: Check voor vertrek!

Raadpleeg de actuele verkeersinformatie. Klinkt dat vanzelfsprekend? Uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten zonder enige voorkennis in de auto stappen. Terwijl je de files kunt omzeilen als je weet waar ze staan.
Gebruik hiervoor:

  • De ANWB Onderweg app met actueel file-nieuws.
  • De actuele verkeersinformatie op anwb.nl.
  • De ANWB verkeersverwachting.
  • Onze (@ANWBVerkeer) verkeersinformatie via X (voormalig Twitter).
  • Luister onderweg naar de verkeersinformatie op de radio (ANWB verkeersinformatie is onder meer live te beluisteren op Radio 1 en 2, BNR, Omroep West, Omroep Brabant en Radio NL).

Tip 2: Rij buiten de spits om

Tijdens de coronapandemie werd er veel thuisgewerkt en was het beduidend minder druk tijdens de spitsen. Maar op nagenoeg alle werkdagen is het inmiddels weer aansluiten tijdens de spits. Tijdens de ochtendspits ligt de piek tussen 07.00 en 09.00 uur en 's middags tussen 16.00 en 19.00 uur. Alleen op vrijdagochtend kun je nog nagenoeg filevrij naar je werk rijden.

Tip 3: Laat de auto staan

'Zelf heb ik een auto, maar als het even kan, ga ik op de fiets ergens naartoe. Of ik ga met de trein als ik ergens in de buurt van een station moet zijn. En tegenwoordig zijn er natuurlijk veel andere alternatieven voor de auto. Denk aan een elektrische deelscooters die in verschillende steden op elke hoek beschikbaar zijn of abonnementen op elektrische fietsen.’

Tip 4: Voeg soepel in

'Gooi je auto niet plotsklaps naar links bij het invoegen. Andere auto’s moeten dan ineens remmen met als gevolg de zogenoemde spookfile. Rij met gepaste snelheid mee met het verkeer en voeg dan soepel in. Rij zo lang mogelijk over de invoegstrook.'
Alle 'Ins en outs' over in en uitvoegen

Tip 5: Blijf op dezelfde rijstrook

'Vergelijk het met de rij voor de kassa: Als je van rij wisselt, merk je dat de rij waar je stond toch veel sneller gaat. Een ongrijpbaar fenomeen, maar zo werkt het in de file ook. De linkerrijstrook lijkt sneller, maar is vaak ook veel onrustiger. Daardoor loopt de linkerstrook vaak als eerste vast en is de kans op kop-staartbotsingen daar groter.'

Zie ook:
Waarom hoor ik mijn file niet op de radio?

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Beslagen ruiten? 

Ga voor een auto ontvochtiger! Helpt tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen in je auto.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!