Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vernieuwd Museum van de Geest

Mede dankzij een donatie van het ANWB Fonds kon het Museum van de Geest haar publiekstoegankelijkheid vergroten. Na een ingrijpende renovatie en verbouwing heeft het museum een nieuwe museale presentatie neergezet met multimedia tours. Met de kunst en cultuurprogramma’s maakt het museum op een interactieve manier mentale gezondheid bespreekbaar.

Bijdrage aan innovatieve inhoud

Voor de ontwikkeling van het inhoudelijke programma kreeg het museum steun van onder meer vermogensfondsen, cultuurfondsen, partners uit de Verstandelijk Gehandicaptenzorg en de GGZ-sector. De gemeente Haarlem is eigenaar van het historische gebouw en droeg financieel bij aan de restauratie. In het vernieuwde museum in Haarlem krijgen bezoekers inzicht in de werking van hun eigen geest en die van anderen.

Begrip voor mentale gezondheid

Zo wil het museum begrip kweken voor mensen met psychische aandoeningen. In het museum beleef je persoonlijke verhalen aan de hand van historische objecten en kunstwerken die je aan het denken zetten over de menselijke geest, het belang van mentale gezondheid en sociale inclusie. 

European Museum of the Year Award

Museum van de Geest heeft de Museum of the Year Award 2022 gewonnen. Het is de meest prestigieuze museumprijs in Europa waarbij innovatieve visies in de museumsector worden bekroond. De prijs gaat elk jaar naar een museum in Europa dat recent is verbouwd of vernieuwd.

Meer over het ANWB Fonds