Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar ANWB Verkeersplein Zuid-Holland

Basisschool Het Spectrum Rotterdam

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Zuid-Holland is basisschool Het Spectrum in Rotterdam. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Marjon Kaper (ANWB People & Community), Eline de Klerk (leerkracht basisschool) en Ada Aalbrecht (Projectleider ROV Zuid-Holland).

Op de foto van links naar rechts: Eline de Klerk (leerkracht), Ada Albrechts (ROV Zuid-Holland), Marjon Kaper (ANWB), leerlingen basisschool (rondom foto).
Foto: Arnaud Roelofsz

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. “De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Er is veel verkeer en er zijn drukke wegen, waardoor soms onveilige situaties ontstaan. Veel leerlingen worden door hun ouders met de auto gebracht”, zegt Eline de Klerk, leerkracht basisschool Het Spectrum. “Door onze autovrije weken maken wij kinderen bewust van het verkeer rondom onze school. Een verkeersplein is welkom, omdat kinderen dan beter de verkeersregels leren en toepassen. Het opdoen van kennis en ervaring in het verkeer is voor kinderen van belang."

Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB 'het ANWB Verkeersplein' ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland heeft dit jaar zes extra ANWB Verkeerspleinen mogelijk gemaakt. Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s, in elke regio heeft dit jaar een basisschool een ANWB Verkeersplein gewonnen. In oktober ontvangen de andere winnende scholen een ANWB Verkeersplein.

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein. 

Voor meer informatie kijk op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein.

ANWB Fonds

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. 

Meer informatie over ANWB Verkeerspleinen