Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar ANWB Verkeersplein Noord-Holland

Basisschool De Rank

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Noord-Holland is basisschool De Rank in Schagen. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Tamara van der Zande (directeur basisschool) en Marjon Kaper (ANWB directeur People & Community).

Op de foto van links naar rechts: Rieneke Visser (leerkracht en initiatiefneemster basisschool IKC de Rank), Arina Bleijendaal (directeur basisschool IKC de Rank), David Zwart (wegenwacht), Marjon Kaper (ANWB directeur People & Community) en Tamara van de Zande (directeur basisschool IKC de Rank).
Foto: Arnaud Roelofsz

“De verkeersveiligheid rondom de school is matig. We merken dat veel ouders hun kinderen brengen en halen met de auto. Leerlingen die in de nieuwe wijk over het spoor wonen, komen vaak met hun ouders op de fiets of met de auto naar school”, zegt Tamara van der Zande, directeur basisschool De Rank. “Na de basisschool gaan bijna alle kinderen naar de middelbare school aan de andere kant van de stad. Onze leerlingen worden dus al op jonge leeftijd blootgesteld aan het verkeer in de stad. Naast verkeerskennis is het van belang dat leerlingen oefenen in een veilige omgeving. Zij willen spelend leren. Een verkeersplein is daar uitermate geschikt voor!”

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB 'het ANWB Verkeersplein' ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.  

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein. 

Voor meer informatie kijk op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein.

ANWB Fonds

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. 

Meer informatie over ANWB Verkeerspleinen