Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winnaar ANWB Verkeersplein Drenthe

Basisschool De Anbrenge

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Drenthe is basisschool De Anbrenge in Erica. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Aaltje Bosma (directeur basisschool) en Floor van Workum (directeur ANWB Verzekeren/Unigarant).

“De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Onze school ligt midden in het dorp Erica. Voor de school is een drempel geplaatst en dat helpt. Kinderen die aan de andere kant van het dorp wonen moeten een drukke straat over. Meestal wordt daar harder gereden dan de toegestane 30 kilometer per uur. De leerlingen komen overwegend met de fiets naar school. Al merken we dat veel kinderen ook afgezet worden door hun ouders”, zegt Aaltje Bosma, directeur basisschool De Anbrenge. “Als kinderen naar een ander groot dorp of de stad fietsen krijgen ze te maken met complexe verkeerssituaties. Vooral als ze naar de middelbare school gaan. Op een verkeersplein willen we deze situaties meer in de praktijk oefenen met onze leerlingen, zodat ze beter voorbereid op weg gaan.” 

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB 'het ANWB Verkeersplein' ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.  

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein. 

Voor meer informatie kijk op: www.anwb.nl/wineenverkeersplein.

ANWB Fonds

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. In totaal hebben bijna 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. 

Meer informatie over ANWB Verkeerspleinen