Fietsveiligheid route-informatie: houd op deze route rekening met de onderstaande punten; pas je snelheid aan, houd rekening m et mederecreanten/tegenliggers en ga waar nodig achter elkaar fietsen.
• Tussen knooppunt 90 en 94 bevinden zich onhandige scheuren in het wegdek, waar je gemakkelijk met je wiel in kunt raken en ten val kunt komen; wees hierop alert!
• Tussen knooppunt 74 en 14 gaat de route over vrij smalle paden, wel met uitwijkmogelijkheden.
• Tussen 73-72-40 gaat de route over over een half/onverhard pad met veel gaten; pas je snelheid aan..
• Tussen knooppunt 73 en 72 gaat de route over vrij smalle paden, wel met uitwijkmogelijkheden.
Toegankelijkheid: deze route is in minder geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.), vanwege bovenstaande smalle paden, maar vooral vanwege twee smalle houten poortjes tussen 72-50 en nog een hek tussen 23-71 die lastig te passeren zijn met een brede fiets.
Het vroeg-17e-eeuwse kasteel Neerijnen wordt gebruikt als gemeentehuis en staat op de plaats waar rond 1300 een burcht stond. Langs de autovrije dijk kijkt een rietgedekte grondzeiler uit 1870 (de molen van Waardenburg) uit over het kasteel Waardenburg. Hier sloot dokter Faust volgens een legende een zevenjarig verbond met de duivel.
In het karakteristieke dijkdorp Haaften springen vier markante punten in het oog. Hoog op een vooruitgeschoven post op de Waalbandijk staat de N.H.-kerk. Op weg naar de kerk passeer je de toren van Kasteel Goudenstein en na de kerk korenmolen De Blauwe Reiger. Ten slotte passeer je de Crobsche Waard. Dit is een uiterwaard waar in het verleden veel klei is afgegraven voor de baksteenindustrie.
De ruilverkaveling Tielerwaard West die in 1971 werd afgesloten heeft het landschap tussen de Waal en de Linge ingrijpend veranderd. Alleen de verschillende poldermolens herinneren nog aan de oude vochtige komgronden. De Voorste Hellouwse Molen maalde samen met de Achterste Hellouwse Molen het water uit de polder Hellouw naar de Linge. De Waardenburgse Molen houdt nu het waterpeil op een extra hoog peil voor de drinkwaterwinning en het natuurgebied Waardenburgse Komgronden.
Het natuurreservaat Waardenburgse Komgronden vormt een aantrekkelijke leefomgeving voor watervogels en zeldzame planten. Staatsbosbeheer heeft een wandelroute in het gebied uitgezet (toegankelijk van 15 mei tot 15 oktober, gemarkeerd met blauwe paaltjes). De naastgelegen eendenkooi Waardenburg is in gebruik als demonstratie- en instructie-eendenkooi en alleen op afspraak te bezoeken voor groepen (kijk voor informatie op de website van Staatbosbeheer).
Est lag nogal geïsoleerd en was vooral in de winter door de wateroverlast moeilijk te bereiken. In het verleden probeerde men het water kwijt te raken door de kaden door te steken. Het Vuadabos werd aangelegd als sluitstuk van de ruilverkaveling Avezaath Ophemert. De naam ‘vuada’ verwijst naar een doorwaadbare plaats in de rivier.
Het middeleeuwse kasteel Ophemert bezit een slotgracht en een omzoomd park. Het is in gebruik als romantische trouwlocatie en conferentieoord, maar je kunt er ook ‘op stand’ overnachten in de B&B.
Het informatiepaneel verduidelijkt de functie van de ‘dubbele dijk’ in Ophemert. Na de omvangrijke graafwerken voor de dijkverzwaring werden de Stiftsche Waarden teruggegeven aan de Waal. De twee nevengeulen spelen een belangrijke rol bij de afvoer van rivierwater. De waarden bestaan nu uit een afwisselend natuurgebied.