Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een elektrische fiets van de zaak

Is een e-bike leasen via de werkgever voor jou gunstig?

Dankzij fietsleaseplan 2020 kunnen werknemers voor een vast bedrag per maand een kostbare e-bike leasen. Dat is een groot voordeel. Maar let wel op, het fietsplan kent voor- en nadelen.

Met de regeling voor een elektrische fiets van de zaak, of wel de zakelijke leasefiets, wil de overheid het voor meer mensen aantrekkelijk maken om naar hun werk te fietsen. Deze regeling is in 2020 van kracht geworden en is vooral eenvoudiger van opzet en vaak goedkoper dan de regeling die voor die tijd gold. De oude regeling was zo ingewikkeld dat maar weinig mensen er van gebruikmaakten. Je was hierbij bijvoorbeeld verplicht het precieze aantal kilometers bij te houden dat je privé fietste. Mede dankzij de ANWB zijn de regels nu veel simpeler.

Hoe werkt het fietsleaseplan?

De hoge aanschafprijs van een e-bike is voor veel mensen een drempel. De leasefiets neemt deze drempel weg. Een elektrische fiets kun je privé of zakelijk leasen, in het laatste geval dus als fiets van de zaak. Mits je werkgever een leaseregeling aanbiedt. Ben je in de gelegenheid om te kiezen voor een zakelijke leasefiets, dan ga je net als voor een leaseauto een vaste bijtelling betalen over de waarde van de leasefiets van jouw keuze.

Deze bijtelling bedraagt 7 procent, zo heeft de Belastingdienst vastgesteld. Een e-bike van 2.000 euro kost je dan, afhankelijk van je inkomen, tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand. Kies je voor een snelle speedbike van 3.500 euro, dan tik je zo’n 10 euro per maand af. Behalve dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft op te hoesten, zijn andere voordelen van de zakelijke leasefiets dat je reparaties en onderhoud niet hoeft te betalen, en dat de fiets is verzekerd.

Rekenvoorbeeld

Bruto jaarsalaris€ 35.000,-
E-bike€ 2.000,-
Jaarlijkse bijtelling€ 140,-
Belasting per maand€ 4,92

Voor werkgevers: zo regel je een fiets van de zaak voor je werknemers.

Nadelen zakelijk fietsen

Het addertje onder het gras is dat je je reiskostenvergoeding kwijtraakt voor de dagen dat je met de leasefiets naar werk komt. Je hebt het dan over enkele tientjes tot meer dan 100 euro per maand die je misloopt. Daarvoor in de plaats moet je iedere maand de bijtelling betalen. Op de website van de fietsersbond staat een handige tool waarmee je kunt uitrekenen hoeveel geld je jaarlijks belastingvrij ontvangt aan kilometervergoeding.

Is het voor jou gunstiger je kilometervergoeding te behouden? Je kunt er ook voor kiezen om van je vergoeding een e-bike te kopen of er een privé te leasen. Kilometervergoeding mag je namelijk gebruiken voor elk type vervoer én bezitsvorm. Onthoud wel dat werkgevers niet verplicht zijn kilometervergoeding te bieden en dat in sommige gevallen een minimale en maximale afstand geldt.

Leasefiets combineren met...

Toch onbelaste kilometervergoeding behouden?

Net is duidelijk geworden dat je in sommige gevallen je onbelaste kilometervergoeding behoudt. Ga je drie dagen op de leasefiets naar werk en twee dagen met de auto of het openbaar vervoer, dan mag je werkgever over twee dagen onbelaste kilometervergoeding uitkeren.

Voordelig, maar nu komt het: om die onbelaste kilometervergoeding te ontvangen, moet de werknemer wel aannemelijk kunnen maken dat er een aantal dagen met een alternatief vervoersmiddel is gereisd. Zo heeft het ministerie van Financiën bepaald. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze aannemelijkheid vorm te geven in samenspraak met de eigen adviseur of belanginspecteur. Mocht jouw werkgever de nieuwe fietslease-regeling aanbieden, is het belangrijk om te informeren naar de administratiewijze zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!