2020: het jaar om zakelijk een fiets te leasen

Is een fiets leasen via de werkgever voor jou gunstig ?

Sinds begin 2020 is er een nieuwe leaseregeling voor fietsen. Werknemers kunnen voortaan voor een vast bedrag per maand een kostbare e-bike leasen. Dat is een groot voordeel. Maar let wel op, het fietsplan 2020 kent voor- en nadelen.

In Nederland moet meer gefietst worden. Nog meer? Zeker. Veel woon-werkverkeer wordt nu afgelegd met de auto. Dat zorgt voor eindeloze files en milieuproblemen. Met de nieuwe regeling voor een fiets van de zaak, of wel de zakelijke leasefiets, wil de overheid het voor meer mensen aantrekkelijk maken om naar hun werk te fietsen. Deze nieuwe regeling is vooral eenvoudiger van opzet en vaak goedkoper.

Hoe werkt het fietsleaseplan 2020?

De hoge aanschafprijs van een e-bike is voor veel mensen een drempel. De leasefiets neemt deze drempel weg. Een elektrische fiets kun je privé leasen of zakelijk, als fiets van de zaak. Mits je werkgever een leaseregeling aanbiedt. Ben je in de gelegenheid om te kiezen voor een zakelijke leasefiets, dan ga je net als voor een leaseauto een vaste bijtelling betalen over de waarde van de leasefiets van jouw keuze. Deze bijtelling bedraagt 7 procent, zo heeft de Belastingdienst voor 2020 vastgesteld. Een e-bike van 2.000 euro kost je dan, afhankelijk van je inkomen, tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand. Kies je voor een snelle speedbike van 3.500 euro, dan tik je zo’n 10 euro per maand af. Behalve dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft op te hoesten, zijn andere voordelen van de zakelijke leasefiets dat je reparaties en onderhoud niet hoeft te betalen, plus de fiets is verzekerd.

Rekenvoorbeeld

Bruto jaarsalaris € 35.000,-
E-bike € 2.000,-
Jaarlijkse bijtelling € 140,-
Belasting per maand € 4,92

De nieuwe leasefiets-regeling komt in plaats van het oude fietsleaseplan 2019, dat zo ingewikkeld was dat maar weinig mensen er gebruik van maakten. Je was hierbij bijvoorbeeld verplicht ook het precieze aantal kilometers bij te houden dat je privé fietst. Mede dankzij de ANWB zijn de regels nu veel simpeler.

Voor werkgevers: zo regel je een fiets van de zaak voor je werknemers.

Nadelen zakelijk fiets leasen

Het addertje onder het gras is dat je je reiskostenvergoeding kwijtraakt voor de dagen dat je met de leasefiets naar werk komt. Je hebt het dan over enkele tientjes tot meer dan 100 euro per maand die je misloopt. Daarvoor in de plaats moet je iedere maand de bijtelling betalen. Op de website van de fietsersbond staat een handige tool waarmee je uit kunt rekenen hoeveel geld je jaarlijks belastingvrij ontvangt aan kilometervergoeding.

Is het voor jou gunstiger je kilometervergoeding te behouden? Je kunt er ook voor kiezen om van je vergoeding een e-bike te kopen of privé te leasen. Kilometervergoeding mag je namelijk gebruiken voor elk type vervoer én bezitsvorm. Onthoud wel dat werkgevers niet verplicht zijn kilometervergoeding te bieden en in sommige gevallen er ook een minimale en maximale afstand geldt.

Leasefiets combineren met...

Heb je een leaseauto en je wilt voor sommige dagen een leasefiets? Dat kan. Je mag namelijk een fiets en een auto van de zaak naast elkaar gebruiken. Zo wordt het interessanter om de fiets te pakken wanneer het kan en de auto wanneer het moet.

Als je een zakelijke leasefiets neemt, dan mag je daarnaast ook je privéauto blijven gebruiken voor woon-werkverkeer. Je hebt dan nog steeds recht op de onbelaste kilometervergoeding van 19 cent. Dat geldt ook voor zakelijke kilometers die je met het openbaar vervoer aflegt.


Toch onbelaste kilometervergoeding behouden?

Net is duidelijk geworden dat je in sommige gevallen je onbelaste kilometervergoeding behoudt. Ga je drie dagen op de leasefiets naar werk en twee dagen met de auto of het openbaar vervoer, dan mag je werkgever over twee dagen onbelaste kilometervergoeding uitkeren.

Voordelig, maar nu komt het: om die onbelaste kilometervergoeding te ontvangen, moet de werknemer wel aannemelijk kunnen maken dat er een aantal dagen met een alternatief vervoersmiddel is gereisd. Zo heeft het ministerie van Financiën bepaald. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze aannemelijkheid vorm te geven in samenspraak met de eigen adviseur of belanginspecteur. Mocht jouw werkgever de nieuwe fietslease-regeling aanbieden, is het belangrijk om te informeren naar de administratiewijze zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Alles wat je moet weten over fietslease

Speciaal voor jou geselecteerd