Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden verplicht in Duitsland, Oostenrijk en Italië? 

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 maart 2023

Eind maart gaan wij met een camper naar Italië via Duitsland en Oostenrijk. We lezen online verschillende berichten over het gebruik van winterbanden in deze landen.
Kunnen wij eind maart met een camper met zomerbanden naar Italië als er geen winterse omstandigheden zijn? Of zijn er andere verplichtingen waar we aan moeten voldoen?

De vraag is dus eignlijk: is het gebruik van winterbanden in deze landen in een bepaalde periode verplicht? Of alleen tijdens winterse omstandigheden? Of alleen op bepaalde wegen?

In Duitsland en Oostenrijk zullen wij vrijwel alleen op de snelweg rijden en niet op bergwegen. We hebben gelezen dat op bepaalde wegen winterbanden wel verplicht kunnen zijn als dit staat aangegeven. Gaat dit dan ook om doorgaande wegen richting Italië of vooral om bijvoorbeeld wegen in de bergen?

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

 

U gaat eind maart met uw camper naar Italië via Duitsland en Oostenrijk. U leest verschillende berichten over het gebruik van winterbanden in deze landen. U wilt weten of het gebruik van winterbanden in deze landen verplicht is.

Duitsland

Winterbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden (ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming). Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers. Deze omstandigheden kunnen ook voorkomen buiten de winterperiode. Als u bij winterse omstandigheden in een auto of camper zonder winterbanden rijdt, riskeert u een boete. Als u bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn. Wanneer u een ongeval veroorzaakt en u rijdt op zomerbanden, kan het zelfs als een grove nalatigheid worden gezien. Meer informatie over winterbanden in Duitsland vindt u op onze website.

Oostenrijk

Het gebruik van winterbanden is in de periode van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Buiten deze periode kan zeker in de bergen het gebruik van winterbanden nog steeds verplicht zijn. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s. Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg geheel of gedeeltelijk is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Ook bij lichte sneeuwval en of sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijk zijn bedekt met sneeuw of ijs, is het verboden om op zomerbanden of sneeuwkettingen te rijden. Daarnaast zijn in sommige delen van Oostenrijk sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting. Meer informatie over winterbanden in Oostenrijk vindt u op onze website.

Italië

In Italië geldt geen algemene verplichting van winterbanden. Op bepaalde wegen kan een winteruitrusting verplicht zijn. In de Aostavallei geldt wel een verplichting voor winterbanden. In heel Italië is het globaal van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Meer informatie over winterbanden in Italië vindt u op onze website.

Ik adviseer u om uw camper te voorzien van winterbanden. Rekening houdend met het feit dat tot half april winterbanden in onder meer Oostenrijk en in sommige delen van Italië verplicht is. Denk verder bijvoorbeeld ook nog aan het feit dat u in Oostenrijk ook verplicht bent sneeuwkettingen mee te nemen als dat men een bord wordt aangegeven. Daarnaast moet u in de winterperiode in Duitsland ook verplicht een winteruitrusting meenemen. Meer informatie vindt u op de pagina 'Verplicht mee in de auto in het buitenland'.