Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol en milieuzones met gehandicaptenkaart

Vraag gesteld door op 24 juni 2022

In steeds meer steden in het buitenland mag je met een dieselauto  niet meer rijden. Vaak geldt dit niet voor mensen met een gehandicaptencard/aangepaste bus zoals wij hebben. Ze controleren dit denk ik per camera. Hoe zit dit met dit kenbaar te maken? Wij leggen alleen de kaart neer als we ergens parkeren. Ook bij geautomatiseerde tolwegen waar we korting zouden krijgen met een kaart heb ik geen idee hoe je dit ergens kunt melden.  kunt maken. Helaas is dat best een grijs gebied.
 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U beschikt over een gehandicaptenkaart en wilt weten of u in aanmerking komt voor een vrijstelling voor milieuzones en korting op tolwegen vanwege uw gehandicaptenkaart. En hoe u dit dan  kenbaar moet maken.

Op onze website kunt per land informatie vinden milieuzones/stickers en tolwegen er zijn er of er vrijstellingen/kortingen zijn voor gehandicapten. Zie: 
Milieustickers en milieuzones in Europa | ANWB 
Toloverzicht Europa - ANWB Verkeer

Bij Duitsland (milieuzones) staat bijv. het volgende:

Vrijstelling

  • Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen buiten de regeling. Voor een doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland is dus geen milieusticker nodig.
  • Motoren, driewielige motorvoertuigen, bromfietsen en snorfietsen vallen buiten de regeling. Quads geregistreerd als motor of bromfiets (voertuigklasse L) zijn ook vrijgesteld.
  • Voertuigen waarin duidelijk zichtbaar een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit is geplaatst, hebben geen milieusticker nodig.
  • Het hangt af van de plaatselijke verordeningen of de vrijstelling ook geldt in steden waar een dieselverbod van kracht is, zie de site van de betreffende gemeente.

Voor tolwegen in Frankrijk geldt het volgende:

Gehandicapten

  • Voertuigen (personenauto's, busjes, campers) die qua afmeting tot categorie 2 behoren, maar die aantoonbaar via een vermelding op kenteken- of rijbewijs voor gehandicaptenvervoer zijn aangepast en ingericht, worden gerekend onder categorie 1.
  • Het voertuig moet bij voorkeur duidelijk zichtbaar van een gehandicaptenparkeerkaart of rolstoelsticker zijn voorzien.
  • Een Europese gehandicaptenparkeerkaart moet getoond kunnen worden.
  • Bij de tolstations is aanmelden met de vereiste papieren mogelijk bij de bemande tolhokjes. Bij automatische tolpoorten kan via de informatieknop om assistentie worden gevraagd. Om discussie aan de tolpoort te voorkomen kan het handig zijn een print mee te nemen van de pdf die hiervoor beschikbaar is op autoroutes.fr/fr/classification-des-vehicules.htm (klik op 'Télécharger le dépliant détaillé'). De informatie voor gehandicapten staat onderaan de eerste pagina van de pdf.