Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Net over aanhanger verplicht in Duitsland en Italië?

Vraag gesteld door A. Krikke op 19 juli 2022

Is in duitsland en italië verplicht om een net over uw bagagewagen te trekken als u daar stoelen bovenop heeft gebonden?
 

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert


U vraagt of u uw lading moet vastzetten met een net als u rijdt in Duitsland en Italië

In Nederlands moet u uw lading deugdelijk bevestigen. Dit kan zijn met een touw, spanbanden of een net of  in sommige gevallen een zeil. De stoelen zou u bijvoorbeeld kunnen bevestigen met spanbanden en daarover voor extra stevigheid een net.  In Duitsland geldt dat de lading goed gezekerd moet zijn en niet mag gaan schuiven, omvallen of afvallen. Dit is dus eigenlijk gelijk aan Nederland.

Of in Italië een net verplicht is hebben we helaas niet terug kunnen vinden. Ik raad u aan voor de zekerheid wel een net te gebruiken. 
In Italië moet de lading in sommige gevallen voorzien zijn van een markeringsbord:

  • Naar achteren uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen (zie verderop). 's Nachts moet dergelijke lading tevens worden voorzien van een rood licht.
  • Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke reflecterende borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen.

Voor meer informatie over lading kijkt u in onze landeninformatie:
Landeninformatie Duitsland
Landeninformatie Italië