Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker

Vraag gesteld door op 2 juli 2020

We gaan voor het eerst met de auto naar Oostenrijk. Ik weet wel dat je in Oostenrijk een tolvignet nodig hebt maar in Duitsland heb je dat ook nodig? En een milieusticker want we overnachten een nachtje in de buurt van München.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt met de auto naar Oostenrijk. U wilt graag weten of u voor Duitsland ook een vignet nodig heeft. Ook wilt u graag weten of u een milieusticker moet aanschaffen omdat u in de buurt van München een overnachting heeft gepland.

Duitsland

In Duitsland geldt in ieder geval tot oktober 2020 dat er geen vignet hoeft te worden aangeschaft voor het gebruik van de auto- en autosnelwegen. Voor het gebruik van deze wegen wordt in Duitsland geen tol geheven. In Duitsland geldt voor bepaalde steden dat u deze alleen mag inrijden als u een zogenoemd Umweltplakette heeft. In o.a. München geldt deze verplichting.

Oostenrijk

Voor het gebruik van de meeste auto- en autosnelwegen is in Oostenrijk tol verschuldigd. U zult hiervoor een vignet moeten aanschaffen. Daarnaast zijn er een aantal wegen waarvoor apart tol geheven wordt. Graag verwijs ik u voor meer informatie over tol in Oostenrijk naar onze website. In Oostenrijk bestaan enkele milieucodes, een milieusticker is alleen verplicht voor vrachtvervoer.

Conclusie

U heeft in Duitsland (voorlopig) geen vignet nodig. Als u een stad of stadskern wilt inrijden, heeft u wel een milieusticker nodig. In Oostenrijk heeft u een vignet nodig en geldt voor bepaalde wegen aparte tolheffing.  Een milieusticker is in Oostenrijk niet nodig voor een personenauto.

Voor meer informatie over de milieusticker in Duitsland verwijs ik u graag, naar onze website.