Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

THC in het bloed

Vraag gesteld door op 2 januari 2020

Ik heb volgens de Duitse autoriteiten in aug teveel thc in bloed gehad en nu willen ze dat ik in Duitsland bij grafschaft mijn rijbewijs kom laten zien omdat ik rijverbod Duitsland heb gekregen. Ik mag alleen weer rijden als ik cursus doe en die kan ik nu niet betalen.
Wat gaat er met mijn rijbewijs gebeuren als ik het daar laat zien?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

 

U heeft in Duitsland een rijverbod opgelegd gekregen. U moet u met uw rijbewijs in Duitsland melden en een cursus doen. U vraagt wat er met uw rijbewijs gebeurt.

U moet het rijverbod in uw rijbewijs laten aantekenen. Doet u dat niet dat kan het rijverbod niet ingaan en kunt u geen gebruik maken van uw rijbewijs. Een alternatief kan zijn dat u een hogere boete moet betalen. Het rijverbod geldt alleen in Duitsland.

In Duitsland worden voor verkeersovertredingen met een boete vanaf € 60 of voor verkeersmisdrijven 1 tot 3 strafpunten gegeven. Dit geldt ook voor buitenlanders. Bij een totaal van 8 punten volgt een ontzegging van de rijbevoegdheid. De punten worden na verloop van tijd kwijtgescholden. Overtredingen die met 1 punt worden bestraft, worden na 2,5 jaar uit het register geschrapt, die met 2 punten na 5 jaar, die met 3 punten na 10 jaar. Het totaal aantal geregistreerde punten kan met 1 punt worden verlaagd door vrijwillig en op eigen kosten een cursus (Fahreignungsseminar) te volgen. Deze cursus is vergelijkbaar met de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer in Nederland.

Ik weet niet precies wat voor u geldt. Of u inderdaad verplicht wordt om de cursus te volgen of dat u vrijwillig aan de cursus kunt meedoen.

Als u verplicht wordt de cursus te volgen en u doet dit niet, kunt u in Duitsland geen gebruik maken van uw rijbewijs. Ik raad u aan contact op te nemen met de instantie die het rijverbod heeft opgelegd. Zij kunnen u het beste uitleggen wat voor u van toepassing is.

Meer informatie kunt u lezen op onze website.