Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol go-box Oostenrijk

Vraag gesteld door op 31 juli 2019

Waar kan ik een go box ontvangen/ophalen en wat is de hoogte van de tol per gereden km gewicht hoger dan 3500kg?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Op deze pagina vindt u alle informatie hierover. 

  • Motorvoertuigen (of campers) met een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) van meer dan 3500 kg moeten op de tolwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-box. Het gewone tolvignet is niet geldig voor deze gewichtsklasse. De gewichtsgrens heeft alleen betrekking op het trekkend voertuig, niet op een eventuele caravan of aanhangwagen. Met de GO-Box wordt op de tolweg automatisch betaald per gereden kilometer.
  • De hoogte van de tol is afhankelijk van de EURO-emissieklasse van het voertuig, het aantal assen en het aantal gereden kilometers. Vanaf EURO IV geldt dat een bewijs voor de emissieklasse aan de ASFINAG moet worden overlegd. Meer informatie op go-maut.at.
  • De GO-Box wordt verstrekt door wegbeheerder ASFINAG (asfinag.at). Hij kost eenmalig € 5 (administratiekosten). Op de kaart moet vervolgens een tegoed geladen worden van minimaal € 75 en maximaal € 500. Het tegoed is maximaal 2 jaar te gebruiken. Wie na gebruik de box terugstuurt naar ASFINAG, krijgt het niet gebruikte tegoed terug.
  • De GO-Box moet achter de voorruit worden bevestigd. Het verschuldigde bedrag wordt automatisch afgeschreven bij het passeren van een tolstation.
  • Er is ook een optie waarmee de tol achteraf betaald kan per rekening. Deze is echter vrij omslachtig (go-maut.at/portal/portal).
  • De GO-Box is onder meer verkrijgbaar en op te laden bij bepaalde tankstations aan de tolwegen in Oostenrijk en in buurlanden dicht bij de Oostenrijkse grens. Een pictogram (het woord GO op een blauw vlak) geeft op borden aan bij welk tankstation de GO-Box verkrijgbaar is.
  • Zie voor deze verkooppunten deze pagina (klik op 'GO toll') en voor een overzicht van GO-tankstations
  • Uitgebreide informatie over dit systeem en een tolberekenaar is te vinden op go-maut.at. Bellen is mogelijk met het servicenummer van ASFINAG: +43 1 955 12 66.
  • Voor voertuigen boven 3500 kg is in Oostenrijk ook het EasyGosysteem te gebruiken, zoals dat ook geldt voor tolwegen en bruggen in Noorwegen, Zweden en Denemarken. Voor uitgebreide informatie over EasyGo zie landeninformatie Denemarken.

 

Reacties

W. Boonstra

Auteur - 30 augustus 2023

Willem.
Ik heb met mijn camper uit 1995het zelfde probleem op mijn kenteken bewijs staat  milieu klasse  een streepje dus 0 .bij aanschaf go box is dit opgegeven.Geen probleem met rijden in Oostenrijk Daarna mail van Asfinag dit klopt niet ze willen een  COC verklaringen dit is moeilijk te krijgen  voor oude voortuigen . Ga eens naar www.ovirdw/.nl vul hier kenteken in en daar staat een Emissieklasse.  Bij mij stond 1 ga nu kijken of ze dit accepteren

ANWB lid

Auteur - 3 juli 2023

Mijn oldtimercamper heeft op kenteken een gewicht van 4800 kg en emissieklasse 0 met een dieselmotor. ASFINAG zegt dat emissieklasse 0 een elektrisch voertuig is. Welke emissieklasse moet ik nu vermelden bij aanschaf van  een Go-Box. ???  

Marlijn

ANWB Expert - 6 juli 2023

U heeft een vraag over de GO-box voor uw oldtimercamper.

Uw camper heeft emissieklasse ‘0’ maar dit zou volgens ASFINAG een elektrisch voertuig zijn. U wilt weten welke emissieklasse u moet vermelden bij de aanschaf van een GoBox.

De emissieklasse-indeling is pas begin jaren ‘90 geïntroduceerd. Uw camper is vermoedelijk dusdanig gedateerd, dat er nog geen euronorm bestond. Vandaar dat deze ‘classificatie’ ‘0’ heeft. Ik heb niet kunnen vinden op de website van ASFINAG dat EURO emissie 0 een elektrische auto is. Dit is namelijk de meest vervuilende variant. Dit kunt u zien in deze overzichten: GO toll | ASFINAG. Voor Euro emissieklassen 0 t/m III betaalt men dan ook het hoogste tarief.

Op deze pagina staat dat men voor emissieklassen I t/m III na aanschaf van de GoBox geen aanvullende stukken hoeft te sturen: Aan te tonen tariefkenmerken | GO-tol voor vrachtwagens, bussen en zware campers (go-maut.at) Dit lijkt mij dat dit ook geldt voor emissieklasse 0. Als u er zeker van wilt zijn of dat het geval is, kunt u dit navragen bij Asfinag (zie contactgegevens).